НАП трябва да събере до края на годината 15,8 млрд. лева

До края на юли са събрани 7 млрд. и 800 млн. лв., което е точно толкова колкото е било събрано за същия период на миналата година, съобщи по БНР шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов. Според него събраната сума е успех в условията на криза. За цялата година на агенцията е заложено да събере приблизително 15 млрд. 800 млн. лв, заяви Стефанов.
Приходния план на агенцията е направен на базата на некоректни макроикономически показатели, коментира Стефанов. В резултат, на което планът на НАП е бил завишен с 20%, а ДДС-то с 30%. Всички тези изчисления са направени с ясното съзнание, че на страната и предстой да изпита ударите на световната икономическа криза, уточни Стефанов.
НАП никога не е спирала да работи и да търси механизми за повишаване на приходите в хазната. В условията на финансова криза и очертаващ се сериозен дефицит в бюджета, напълно нормално е да бъдат засилени контролните действия и действията по принудително събиране, които не са за сметка на фалити на бизнеса. Това, което в НАП планираме да бъде събрано, е в рамките на около 500 млн. допълнително над това, което се очаква като неизпълнение на плана за приходите, коментира Стефанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *