НАП ще изисква по-малко документи при ревизии

Броят на документите, които фирми представят пред органите по приходите по време на ревизия ще намалее значително, след като документи, които могат да бъдат набавени по служебен път от данъчно-осигурителното досие на фирмата, няма да се изискват.
Това са указанията на ръководството на Националната агенция за приходите (НАП), стана известно на редовно заседание на Консултативния съвет за единно прилагане на данъчното и осигурителното законодателство.
Ръководството на НАП обмисля и възможността ревизиите да се извършват на място, в компаниите, които са обект на контролна дейност. Така ще се спестят време и ресурси на представителите на фирмите, които няма да е необходимо да посещават многократно офисите на НАП, за да предоставят допълнителни документи по време на ревизиите.
Според изпълнителния директор на НАП Мария Мургина акцент в дейността на екипите, извършващи контролно-ревизионна дейност, ще бъде превантивният контрол. Това ще станe, като се увеличи относителният дял на проверките за сметка на ревизиите, които ще се извършват само при установен риск и фискална значимост.
Консултативният съвет беше създаден през лятото на 2007 г., за да се подпомогне единното прилагане на данъчното и осигурително законодателство, както от служителите на НАП, така и от клиентите на администрацията. Негова основна цел е да се търсят възможности за подобряване на услугите, които агенцията предоставя на гражданите и фирмите.
В съвета участват представители на големите браншови и работодателски организации, одиторски фирми, Съюза на счетоводителите в България и Асоциацията на счетоводните предприятия, Министерство на финансите, Министерство на труда и социалната политика, както и на Националния осигурителен институт, НЗОК, представители на съдебната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *