НАП ще следи всички магазини онлайн

Касовите апарати на всички търговци трябва да са пригодени за електронна връзка с данъчните от средата на 2011 г. Нито един отрасъл няма да е изключен от това изискване, решиха вчера депутатите от парламентарната бюджетна комисия. Идеята е да се ограничи укриването на оборот от търговците. „Няма да се следи всяка продажба, а ще се подпомогне физическият контрол на търговските обекти от данъчните“, обясни Росен Иванов от НАП.

Той посочи, че оборотът скача от 10 до 100 пъти, когато данъчен застане до касовия апарат. Целта е електронната връзка да замени именно този физически контрол. „А защо не сложите и камери, които да следят дали продавачите регистрират продажбите?“, попита иронично Румен Овчаров от БСП.

Все още не е ясно дали ще се наложи всички търговци да сменят касовите си апарати. От НАП обясниха, че вероятно подмяната ще е необходима само за по-старите устройства. Подобна система е въведена в Сърбия и дава много добри резултати, твърдят от НАП.

Ще отпадне възможността граждани да препродават автомобили на трети лица, без да плащат данък общ доход от 10%, гласуваха още депутатите. В момента измамници създават фирми само за да препродадат скъпо возило без данък. За целта те го апортират в търговско дружество и направо препродават фирмата. С промените в закона обаче тези апорти вече ще се облагат. Данъчното облекчение за млади семейства, изтеглили ипотечен кредит, ще отпадне от 2010 г., гласуваха още депутатите. Бонусът струва на бюджета 70 млн. лв., заяви финансовият зам.-министър Владислав Горанов. За имотите под 1680 лв. догодина няма да се плаща данък сгради. Досега необлагаеми бяха имотите под 2520 лв.

Държавата вече ще плаща лихва на фирмите, ако забави връщането на ДДС заради ревизия, която не открие никакви нарушения. Става дума за законната лихва, която е 10% плюс основния лихвен процент. В момента данъчните плащат лихви на предприятията за надвнесени данъци, но не и за забавено ДДС поради ревизия. Промяната предстои да се доуточни между първо и второ четене на Закона за ДДС, обясниха депутатите.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДДС

Срокът за възстановяване на ДДС не се променя. Отхвърлено беше предложението на лидера на СДС Мартин Димитров за скъсяване на срока до 10 дни след подаване на справката декларация. Сега срокът е 3 месеца. „Подобна промяна ще отвори не вратичка, а голяма порта в закона за теглене на ДДС. Подобно съкращаване на срока е невъзможно и има популистки характер“, заяви шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Сега в България срокът е 3 месеца, във Франция е 1 месец, в Ирландия няма срок, а в Германия и Испания данъчния кредит се възстановява веднъж годишно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *