Народната кола погълна луксозния автомобил

Немските спортни автомобили Порше признаха поражението си в продължилата няколко месеца тежка борба с Фолксваген и в крайна сметка теще се слеят.
Порше освободи своя директор Венделин Вийдекинг като по този начин отвори пътя за сливането на двете компании през следващите няколко години. Вийдекинг се опита да погълне Фолксваген като осигури милиарди кредитиране за закупуване на акции, но той надцени своите възможности и сега е извън управлението, а планове му бяха променени.
За Порше закупуването на Фолксваген би било необичаен ход.Тя е малка компания с оборот от седем милиарда евро през миналата година срещу 114 милиарда евро на Фолксваген.Порше направи 87000 автомобили, докато Фолксваген извади 6,3 милиона; Порше се оценява на стойност около 3,6 милиарда евро, а Фолксваген на 70 млрд. евро.
Председателят на Порше Волфганг Порше плачеше, когато съобщи пред членовете синдикалния работнически съвет на дружеството за промените. Той заяви: „Заслугите на д-р Вийдекинг са безспорни. Той изведе Порше от мизерията до нови висоти, които бяха немислими.”
И наистина, когато Вийдекинг пое работата в Порше преди близо 17 години, компанията беше на ръба на фалит, но той рационализира производство и сега тя е с най-високата печалба в автомобилната индустрия. Наградата, която той получи, е да бъде най-добре платеният директор в Германия, като през миналата година е заработил 77 милиона евро.
Подготовясе сливането и намаляването на дълговете на Порше, възлизащи на 10 милиарда евро, Катар, държава от Персийския залив, ще направи големи инвестиции в компанията за спортна автомобили.

Euronews
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *