Народът обеднява: спад в търговията на дребно

През март 2010 г. бизнес анкетите на НСИ отчитат понижение на равнището на общия показател на бизнес климата с 0.9 пункта в сравнение с февруари. С изключение на сектора на услугите, в останалите отрасли показателят регистрира намаление, като най-големият спад е в търговията на дребно.
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” през март се понижава с 1.6 пункта в сравнение с предходния месец. Това намаление е в резултат на влошените оценки на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия. Леко повишен оптимизъм има в очакванията за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца и за производствената активност през следващите три месеца, съпроводен обаче с намерения за съкращаване на заетите в отрасъла. Бизнес анкетата отчита също известно забавяне в спада на производствената активност.
Несигурната икономическа среда е основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, посочен от около 61% от предприятията през март.
Последната анкета отчита известно повишаване на очакванията за покачване на продажните цени в промишлеността.
Съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 0.4 пункта спрямо предходния месец поради понижените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. За последния месец осигуреността на производството с поръчки е влошена, а строителната активност – намалена, като прогнозите на мениджърите за строителната дейност през следващите три месеца са по-оптимистични. Последната анкета отчита известно намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията. По отношение на персонала се очаква намаление, но с по-бавно темпо в сравнение с предходните месеци.
За четвърти пореден месец финансовите проблеми са първостепенен фактор, затрудняващ все повече дейността на предприятията, като на второ място е несигурната икономическа среда, чието влияние също нараства в сравнение с предходния месец.
По отношение на продажните цени мениджърите, очакващи намаление, продължават да са повече от тези, които прогнозират увеличението им, но по-голямата част от тях (82.5%) остават на мнение, че цените ще се запазят през следващите три месеца.
През март съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 3.2 пункта в сравнение с предходния месец поради влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите за продажбите и поръчките към доставчиците за следващите три месеца са по-песимистични.
Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, като през март в сравнение с февруари се засилва негативното влияние на несигурната икономическа среда.
Относно продажните цени в търговията на дребно се увеличава делът на търговските предприемачи, които очакват увеличение на цените през следващите три месеца
Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” нараства през март с 2.2 пункта. Това се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Настоящото търсене на услуги се оценява неблагоприятно, но очакванията за следващите три месеца са оптимистични (балансовият показател нараства с 8.1 пункта). Същевременно предприемачите очакват и увеличение на заетите в сектора през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, като тяхното негативно влияние намалява в сравнение с предходния месец.
През март преобладават очакванията за запазване на цените в сектора на услугите през следващите три месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *