Наръчник за избягване на коледни неприятности

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Проучване показва, че повече от 6000 души във Великобритания ще приключат коледните празници в болницата след претърпени злополуки, съобщава „The Sun“. Тази цифра дори не включва цялото ниво на стрес, причинено от семейните кавги. Изданието разработва списък с някои от най-големите опасности и съвети от експертите как да ги преодолеете и наистина да си прекарате добре на Коледа.
Алкохол
Алкохолът в съчетание с доброто настроение по време на празниците е потенциално опасна комбинация. Ако някой от гостите ви прекали с пиенето, трябва да се погрижите за него, съветва психологът Майк Гъртридж. Той казва: „Не можете да контролирате семейството си, но може да промените своята реакция. Ако член на семейството винаги си пийва и започва конфликт, всичко което може да направите, е да решите дали сте готови да го приемете. Предварително предупредете роднините си, че ги обичате и искате да прекарате празника заедно, но ако предизвикват неприятности, ще трябва да си тръгнат – или вие ще го направите. Шокът може да накара хората да се държат добре.
Ограничаване на вредите
Бъдете реалисти за собствената си поносимост към алкохола. Професор Ник Хийтър препоръчва физическите упражнения и питателната храна като помощници срещу алкохола. Някои храни като хляб, риба тон и мляко са особено полезни срещу действието на твърдите напитки.
Лекарства за махмурлука
Дехидратацията и нестабилните нива на кръвна захар са главният причинител на махмурлука, казва д-р Грахам Арчард. За да си осигурите достатъчно течности, пийте чаша вода преди и след лягане. Някои препоръчват пържена храна на сутринта, но тя може да раздразни стомаха. По-добрият вариант е овесена каша или препечен бекон с пълнозърнест хляб за моментално освобождаване на енергия. „Вземете парацетамол при главоболие“, казва д-р Арчард. „Но избягвайте ибупрофен или аспирин, които могат да доведат до гадене и повръщане.“
Караници, намръщени деца… и властни роднини
Една четвърт от хората намират Коледа по-стресираща от сватбата, главно заради приготвянето на вечерята, сочи скорошно изследване. За да се преборите с паниката, експертите препоръчват да намерите тихо място, дори ако това означава да се заключите в тоалетната, и да направите следното упражнение: седнете на земята с дланите на ребрата. Дишайте дълбоко за три секунди, движейки ръцете си нагоре и надолу по гръдния кош. Поемете си дълбоко дъх от 10 до 12 пъти, чувствайки как въздухът преминава през тялото ви.
Ако изнервените гости се превърнат в проблем, опитайте се да осигурите спокойни места из къщата. Оставете списания в стаите за гости и DVD-та, които може да им харесат.
За неприятности около подаръците, прякото обсъждане на темата – но все пак тактично – е най-добрата стратегия. Майк казва: „Ако някой ви подари подарък, който не ви харесва, благодарете им за жеста, но кажете, че това е нещо, което не бихте могли да използвате, и се извинете, че сте създали грешно впечатление за себе си. Поемете отговорността за техния избор и им благодарете за вниманието.“
Развълнуваните деца също могат да доведат до стресови ситуация. Съветът на специалистите в случая е :“Свежият въздух е най-доброто средство, така че ги изпратете до близък парк или дори до магазина за мляко. Времето, прекарано навън, ще намали излишните нива на хормоните и ще стабилизира емоционалното им състояние.“
Ако свекървата или тъщата ви изнервя, използвайте психологическа техника, наречена отклоняване. Ако например тя или някой друг ви упреква, че сте купили готова баница, вместо да направите своя, просто се съгласете. Усмихнете се и кажете: „Да, може би щеше да е по-вкусно.“ Това е учтив начин да кажете „разкарай се“, докато оставяте у отсрещния човек впечатлението, че мнението му е чуто. Така споровете се избягват.
И най-накрая, ако някой от гостите остава за повече от четири дни – резервирайте му хотелска стая.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *