Настроенията към ERM II в България

След дебата за това дали България трябва да поиска от Европа ускорено въвеждане на еврото, на дневен ред се постави и другият въпрос – за механизма ERM II.
След като е ясно, че не можем да покрием критериите по първа точка, то за влизане в двугодишната предприсъединителна програма бихме могли да се класираме, смятат икономистите. Амбицирани да реализират възгледите им и на политическо ниво, управниците все по-често спрягат ERM II като една от най-важните си цели за постигане през настоящата година. Какви обаче са настроенията сред обществото по темата?
European Exchange Rate Mechanism II, каквото се крие зад абревиатурата ERM II, изисква от страните да са приели еврото, да имат бюджетен дефицит под 3% от БВП и инфлация не по-голяма от 1.5% спрямо най-ниската в Европейския съюз. Двугодишният престой в условията на този механизъм се приема като тест за стабилност на националните валути.
Според скептиците страната ни не е готова за ERM II защото има висока инфлация и значителен дефицит по текущите сметки. Наред с това тя е силно зависима от чуждестранна валута, с която финансира дефицита по сметките си. Според анализатори България може да понесе сериозни загуби от напускането на чуждестранните инвеститори, които прибират парите си от развиващите се икономики.
Съществуват надежди, че ако България се прикрепи в пакет с други кандидати като Полша, може би ще успее да влезе предсрочно в подготвителния механизъм. На тази опция се надяват 14% от анкетираните през последната седмица читатели на DarikFinance.bg. Ако към тях се добавят и гласовете на онези, които се надяват, че влизането в ERM II е спасително за оцеляване в кризата, процентът на съгласните тази позиция стават 17% от общо 112 участвали в допитването.
Други 39% са категорични, че моментът е идеален за въвеждане на валутния механизъм, с оглед на добрите бюджетни показатели към момента. Противостоят им обаче песимистите, които съставляват 33% от отговорилите в анкетата. Според тях не бива да се бърза с ERM II заради рисковете от въвеждане на еврото при тези нива на заплатите и цените.
Новата ни анкета е отново с насока към валутните премеждия на българския лев. Стабилен ли е бордът в България, след като това е толкова честа тема в предизборните изказвания на политиците? Клатят ли го атаките на чужди банки, които емитират облигации в BGN, с което изпомпват левовия ресурс от страната и то в момент на ликвидна криза? Време ли е да се сложи край на спекулациите по темата и каква е прогнозата ви за развитие на този казус?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *