Натискът върху еврото се засилва

Еврото поевтиня до ново 11- и половина годишно дъно спрямо долара, преди старта на програмата за количествени облекчения на ЕЦБ. Единната валута е притисната от противоположните политики на Европейската централна банка, която ще започне печатането на 1 трилион евро от този месец, докато САЩ приключиха със своята програма още миналия октомври и са в очакване на повдигане на основния лихвен процент.

Доларът достигна най- високото си ниво от септември 2003 спрямо кошница от валути и последно бе на печалба от 0,6% до 95.958, като по- рано достигна връх на 96.059.

Докладът за промяната в заетостта в частния сектор на ADP показа ръст от 212000 работни места при очаквания за повишение от 218000, но данните за предишния месец бяха коригирани с 37000 места повече.

Отделно от Института за управление на доставките заявиха, че индексът за бизнес активността в непроизводствения сектор е достигнал 56.9 през февруари, нараствайки малко спрямо януари, когато е бил 56.7. Анализаторите очакваха четене от 56.5 за сектора, който съставлява по- голямата част от икономиката на САЩ.

Еврото достигна най- ниското си ниво спрямо долара от септември 2003 като последно падна под 1.1030.

Спрямо йената еврото достигна едномесечно дъно, докато японската валута се задържа без промяна спрямо долара на 119.81 йени. Паундът изгуби 0,7% до 1.5257.

Очаква се днес ЕЦБ да обяви подробности за планираната програма за изкупуване на облигации на стойност 1.1 трлн. евро, предназначена да подпомогне европейските икономики, докато Фед се подготвя да увеличи лихвения процент за пръв път от 2006 насам.

Доларовият индекс нарасна с около 6,3% от началото на годината, подпомогнат от по- доброто представяне на щатската икономика спрямо останалите основни икономич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *