“Натура 2000” скара еколози и строители

Група от 150 млади демонстранти преминават през замръзналите улици на София, като настройват любителите на природата срещу онези, чието икономическо бъдеще зависи от изразходването на българското природно богатство. Спорът е за „Натура 2000“ – екологична мрежа от защитени места и основа на европейското законодателство за опазване на природата и биологичното разнообразие. Както всички нови страни, България трябваше да представи своя списък от защитени територии при влизането си в ЕС. Когато беше приет от правителството на 15 февруари, този списък не зарадва никого.

Еколозите искат в него да бъдат включени повече територии. Инвеститорите и собствениците се борят за изваждането на земите им от него, като се оплакват, че плановете за компенсации са далеч от истинската стойност на земята им. Брюксел се отнася сериозно към „Натура 2000“. Страна, която закъснее да представи своя списък, може да бъде санкционирана. Около 40% от процедурите за нарушаване на закона за опазване на природата в ЕС произтичат именно от тази програма.

Българското правителство твърди, че е закъсняло с определянето на териториите в екомрежата, защото е било трудно да се постигне консенсус. Когато е бил окончателно готов, списъкът е съдържал около 20% от територията на страната, което е над средното за ЕС равнище от 14-15%. Но противоречието се задълбочи, когато 32 територии бяха премахнати неочаквано от българския списък. Тези места, които са около 4% от територията на България, са край Черно море и в планинските ски курорти – най-привлекателните места за бързо развиващия се туризъм в България, и са сред най-недокоснатите и биологически чувствителни.

България е най-бедната и икономически най-неразвитата страна в ЕС с месечни заплати от 182 евро. Брутният вътрешен продукт, измерен в долари, е бил 3328 долара на глава от населението през 2005 г. в сравнение със средния за ЕС от 29 207 долара. Ниското ниво на икономическо развитие означава също, че България има една от най-недокоснатите природи в Европа. По отношение на флората и фауната страната е трета по богатство в ЕС, ако се вземе предвид размерът й, според Европейската агенция по екология.

Наред с гнева на еколозите срещу правителството се изсипа и недоволството на земевладелците, които се страхуват, че земята им ще бъде конфискувана. Правителството от своя страна е недоволно, че от него искат повече, отколкото от другите страни членки на ЕС. Но докато декларациите за важността на икономическите и политически фактори трябва да убедят българското общество, те влизат в противоречие с духа на „Натура 2000“.Териториите трябва да се определят не въз основа на икономически съображения, а само на научни критерии, обяснява Барбара Хелферих – говорителка на европейския комисар по околната среда Ставрос Димас. На втория етап трябва да се вземат предвид икономическите интереси и тяхното съчетаване с природата. Икономическото развитие на обекти в „Натура 2000“ е позволено и пристанището в Ротердам е типичен пример за това. Хелферих заяви, че не желае да коментира списъка, преди да го е видяла.

Правителството знае, че неговите мерки идват твърде късно и че ще настроят враждебно големи слоеве от обществото, независимо какво прави. Но в същото време то знае, че времето е дошло и не може да избягва вземането на решения със сериозни последици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *