Национализацията може и да не се състои

С 14 гласа „за“ и 6 „против“ на работодателите Надзорният съвет на НОИ прие промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти след заседанието на съвета, предаде БТА.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов каза, че има развитие по въпроса за създаването на нов фонд към НОИ за ранно пенсиониране на категорийните работници.
Национализацията може и да не се състои, допълни той. По думите му никой досега не е потърсил мнението на хората, които имат лични партиди в професионални фондове. Никой не е дал съгласие личната му партида да бъде открадната, каза Иванов. Това е частен договор с дружеството и нямаме взаимни посредници, които да решават какво ще се случи с партидите, коментира той.

Според предложението за промени в КСО се предвижда от началото на 2011 г. вноските на работещите в първа и във втора категория труд да се трупат в новосъздаден солидарен фонд към НОИ „Ранно пенсиониране“. Предвижда се поправката да се гласува утре на Министерски съвет.
Дотогава може би ще стане ясно ще има ли обрат в намеренията на премиера за фондовете и какъв.

Иванов заяви, че представители на пенсионните фондове ще се срещнат с премиера Бойко Борисов и след това ще направят изявление. Източници на „Дневник“ съобщиха, че те вече са разговаряли с премиера Бойко Борисов за идеята на кабинета да национализира парите от професионалните фондове. Те са представили разчети.
Участници в срещата в общи линии са били доволни от разговора с Борисов.

Обсъжда се и вариант за по-малка корекция на ранните пенсии на категорийните работници, получени от НОИ. Във варианта на КСО, който се обсъжда в момента, е разписано, когато категорийните работници ползват правото си на ранно пенсиониране, да взимат с 0,15 процента по-малка пенсия за всеки месец недостигаща им възраст спрямо необходимата за общата категория работници.
Предвижда се и същият по размер бонус на месец за оставане на работа след възрастта за ранно пенсиониране, казаха вицепрезидентите на КНСБ Николай Ненков и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

По-рано техническата мисия на МВФ за пенсионната реформа се обяви против национализирането на личните партиди. Вместо това препоръча държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, тъй като те са правили осигурителни вноски в НОИ и преди 2000 г., когато са основани професионалните фондове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *