Националната кауза „Три по 100 грама“

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: “Беднотия без ракия и вино не се търпи“

При казанджиите няма свободни часове за приготвяне на домашна ракия до Нова година, писаха медиите. В същото време България се опитва да защити пред ЕС марката „Българска ракия“. Г. Папакочев за алкохолната еуфория.

 „Защитата на ракията пред ЕС ще бъде национална кауза”, обяви неотдавна земеделският министър Найденов, с което даде старт на една от най-знаменателните кампании на сегашното българско правителство. За да се издейства в Брюксел 50-процентно намаление на данъчната ставка за тази любима „национална напитка”, в кампанията са мобилизирани почти всички министри, като се започне от финансовия Дянков, който вече направи точни разчети за акцизите в парламента, и се стигне до ключовия министър-историк Божидар Димитров, който отговаря за откриването на исторически факти, доказващи, че още византийските императори са се опиянявали с местния гроздов дестилат.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Еуфорията около ракията – с неочаквани измерения
Имало едно време…
Първите резултати вече са налице. Изровени са писанията на арабски хроникьор от 14-век, в които се споменавало, че левантийски търговци пренасяли медни казани за приготвяне на ракия и ги продавали по местните панаири, като получаваната от тях напитка първоначално се използвала за упойка, дезинфекция  и разтривки. Трескави експерти се заровиха в провинциални музеи, където откриха калаено-оловните павурчета, с които през Възраждането по-заможното население консумирало гроздова, сливова и лакмуруху, за разлика от по-бедните, които за целта използвали обикновени кратунки. Етнолози за пореден път изтупаха прахта от народни песни и легенди, за да измъкнат оттам изпятото за вълшебния концентриран еликсир, а монаси от няколко манастира влязоха в конкурентна надпревара в доказването на уникалните рецепти за приготвянето на високоалкохолни специалитети в своите свети обители.
Шопът: ”Пие, пие, па спие!”
Освен, че за първи път от години насам обедини българите, еуфорията около лютата национална напитка придоби и други, неочаквани, измерения. В края на миналата година Ройтерс съобщи на света с апломб, че някои петрички села са нарекли, по примера на руската водка „Путинка”,  домашната си ракия „Борисовка” –  в знак на признателност, че премиерът Борисов се е захванал да намалява акциза върху домошарката. Тези дни стана известно, че находчиви българи успели да пренесат на части в канадската провинция Квебек ракиен казан и скоро след това зарибили с грозданка индианците от местен резерват, при това, на бартер – „огнена вода” срещу прясна сьомга от реката. Небезизвестният изпълнител Васко Кръпката също не остана назад, като композира и дори успя да изпее новото си парче „Домашна ракия блус”.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Три по 100 грама – библията на близо 500 хил. българи
Ха, наздраве!
Е, това че броят на кьор-кютук пияните шофьори на кормилото от 2007-ма досега се е увеличавал с 1000 души годишно, че миналата година пияна до козирката 71-годишна баба уби с брадва своя приятелка по чашка или че 42-годишна лекарка, „джипи” от Кюстендил, след тежък запой така наложи с бастуна му своя 78-годишен събутилник, че той се помина от раните си, едва ли има фундаментално значение. Не е толкова забавна и констатацията на доц. Соня Тотева от клиниката за алкохолици в Суходол, че „три по 100 гр. ракия със салатка е библията на близо половин милион българи, които не могат да се справят с генетична обремененост по линия на пиенето или с всекидневния стрес да живееш в държава като България”.
Сега за премиер, правителство и народ най-важното е да се преборят за още по-голямото поевтиняване на алкохола, защото, както казват хората „Беднотия без ракия и вино не се търпи”. И най-вече през зимата на вече „отминалата” по думите на финансовия министър криза.
 
 

 

Георги  Папакочев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *