Национална кампания за бизнеса стартира от Есенния панаир в Пловдив

Национална кампания „Новият програмен период: възможности за бизнеса 2014-2020“ стартира от Международния технически панаир в Пловдив. Тук се проведе първата от поредица срещи, които ще информират предприемачите за оперативните програми на Европейския съюз. Организатор на проявата е Министерският съвет.

Това е начало на активна комуникация с бизнеса, за да очертаем мерки, от които той наистина ще има нужда през следващите седем години, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която откри срещата. Основните ни приоритети са ранен старт на оперативните програми и повишаване на административния капацитет на всички звена, от които зависи усвояването на средствата от еврофондовете, подчерта Зинаида Златанова.

Според нея администрацията е длъжник на бизнеса и това е един от уроците, научени през първия програмен период. Тя трябва да покаже, че може да работи с реалния сектор, каза вицепремиерът.

Зинаида Златанова представи и насоките за инвестиции, набелязани от правителството: иновации и приложни научни изследвания, насърчаване на предприемачеството и обновлението на предприятията, интернационализация на бизнеса, зелена икономика. Приоритетна е грижата за малките и средните фирми и откриването на работни места. В Програмата за развитие на селските райони ще бъде обособена подпрограма със собствен бюджет, насочена към малките стопанства и създаването на малки предприятия по селата, съобщи вицепремиерът.

Моят личен приоритет е справянето с бюрокрацията, защото се видя, че тя много пречи, каза пред журналисти г-жа Златанова. Според нея това може да се постигне, като се намали обемът на документацията за кандидатстване за финансиране и се поставят ясни правила и срокове за одобрение на проектите.

Очакваме от вас съвети и предложения, за да може в началото на следващата година всички да работим заедно, за да бъде успешен следващият програмен период, обърна се Зинаида Златанова към представителите на фирми, обществени и бизнес организации, присъстващи на срещата в Международен панаир Пловдив. На нея бяха представени новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и промените в сега съществуващите „Развитие на човешките ресурси“ и Програма за развитие на селските райони. Лектори бяха представители на министерствата на икономиката, на социалната политика и на земеделието.

Информационната среща „Новият програмен период: възможности за бизнеса“ бе част от съпътстващата програма на тазгодишния Есенен панаир, която включва над 30 делови събития. Те допълват панорамата на новите тенденции и разработки, които се демонстрират в експозициите на над 1030 фирми от 41 държави. Участниците в най-големия в Югоизточна Европа делови форум за инвестиционни стоки и технологии показват новости от областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта, автомобилостроенето. Палатите са отворени от 9 до 18 часа, а в последния ден – 5 октомври, до 14 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *