Нашенци луднаха по евтини имоти в Гърция

Българите с повече пари се възползват от кризата и спада на цените на имотите в Гърция и активизират инвестициите в южната ни съседка, сочи проучване на „Лукс имоти”, цитирано от Investor.bg. Според Полина Стойкова от BG properties предпочитат се готови апартаменти или къщи, защото строителството в чужбина е трудоемък процес.

Гръцки брокери от Солун съобщиха за „Монитор”, че трябва да се има предвид едно важно условие при покупка на имот в южната ни съседка. Не само за гръцки граждани, но и за чужденци винаги се иска декларация за произхода на парите, а отделно местните власти правят собствена проверка на достоверността є. По думите на президента на Европейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN) Никос Маноменидис, който е и брокер във втория по големина гръцки град, това спира и много от руснаците, искащи да си купят скъпо жилище или къща в южната ни съседка.

Според управляващия съдружник на агенцията Никола Стоянов покупките на имоти от страна на българи извън пределите на страната са в добри мащаби. Последното имотно изложение във Великобритания „А Place in the Sun“, проведено в средата на месеца, показа, че в Лондон кризата отдавна е отминала и цените се повишават, а доходностите в сектора са добри. За инвестиция в Обединеното кралство най-подходящи са два типа имоти ,апартаменти или къщи с 2, 3 или 4 спални в Лондон и неговите предградия, а също и студентските жилища в Ливърпул, Манчестър, Оксфорд. В академичните центрове на Острова се търсят студиа или апартаменти в близост до учебните заведения. Цените за подобен вид жилища започват от 40 хил. паунда и могат да достигнат 60-70 хил. паунда, а доходността е около 10% годишно. „Великобритания е пазар с високо търсене и стратегия за излизане винаги има, при това с нарастване на капитала при продажбата”, посочва Стоянов.

Добромир Ганев от „Форос” каза за „Монитор”, че някои нашенци с повече пари, имащи деца, записали се да следват на Острова, са им купили жилища там. „Болшинството от българите, позволили си да купят имот зад граница, инвестират във ваканционни имоти по бреговете на Бяло море в северните райони на Гърция”, уточни брокерът.

По информация на „Лукс имоти” качествени жилища във високия сегмент могат да се купят в Испания за поне 200 хил. евро, а във Франция ­ от 300-350 хил. евро. В по-ниския сегмент обаче цените на Иберийския полуостров започват от 60-70 хил. евро.

Казахстанци търсят апартаменти у нас

От началото на годината граждани на Казахстан активно купуват недвижими имоти в България и са на път за заменят руснаците, пише сайтът kapital.kz.
Порталът цитира българският консул в бившата съветска република Стефан Гургушинов, според който казахстанци само през март са купили в нова сграда край морето 80 жилища. По думите му годишно гражданите на средноазиатска държава купуват над 300 апартамента в България. Те предпочитат основно големите черноморски градове Варна и Бургас, но в последно време проявяват интерес и към други райони на страната. Консулът ни смята, че интересът на гражданите на Казахстан към имоти в България ще нараства, защото те получават визи по опростена процедура.

В последните 6 месеца се наблюдава силен спад на покупките на имоти от руснаци. Все пак през миналата година 9 души от РФ са купили имоти на цена поне 1 млн. лв. и са се възползвали от правото на получат „златна виза”. 5 от тях вече са станали и граждани на България, твърди Prian.ru.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *