Наше агнешко измества австралийското в Катар

Нашето агнешко може да измести австралийското като най-предпочитано в Катар. Тази задача си е поставило съвместно дружество „България – Катар Селскостопанска Компания“, в което равни участия имат българската „Тексима Трейдинг“ и катарска Кю Ем Ей. В момента австралийското месо в Близкия изток се смята за най-добро като съотношение качество и цена. Българското обаче би могло да го измести и сме си поставили за цел страната да влезе в топ 10 на най-големите доставчици на агнешко за Катар. Това каза Доаа Сюлейман, изпълнителен директор на Кю Ем Ей.
Българското месо е с много по-добри вкусови качества, най-вече заради породите, които отглеждаме. Тези, които се отглеждат в Австралия, са предимно за вълна, коментира Янко Пашов, собственик на „Тексима Трейдинг“. Друго предимство на нашето месо са природните дадености на страната ни – обширни пасища в екологично чисти планински райони, допълни той. За да се изпълни планът на компанията за завоюване на катарския пазар и пазарите от Близкия изток и Северна Африка обаче, производството на животни трябва да се модернизира, коментира още Пашов. Идеята на съвместната българско-катарска компанията, чийто начален капитал е 3 млн. евро, е да пробие с биопроизводство и възможно най-ниски цени.
Юлияна Узаничева

Вести

Как да намалим сметката
си за ток ще ни съветва енергиен консултант на „Енерго-Про“. Специалистът ще изслушва проблемите на хората с високи сметки в центровете за обслужване на клиенти на енергото на Североизточна България. От фирмата ще организират и изнесен офис, който ще работи по график в по-малките населени места.

Помощ от ЕК по казуса с тютюна
поиска земеделският министър Димитър Греков. Той е връчил официално писмо на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош заради проблемите на тютюнопроизводителите у нас, съобщиха от Министерството на земеделието. В писмото Греков е описал подробно казуса и се обръща към Европейската комисия „за разбиране и съдействие за предприемане на мерки за подобряване на ситуацията“. Дачиан Чолош е предложил въпросът да бъде обсъден на експертно ниво в Брюксел през следващата седмица.

Брюксел подценява транспорта
Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ една от най-подценените, смята Обществения съвет към министъра на транспорта, след като обсъди проекта на Споразумение за партньорство на България с ЕС за периода 2014-2020 г. Европейското финансиране за следващия програмен период от 1,6 млн. евро е крайно недостатъчно за реализиране на основните проекти, заяви зам.-министърът на транспорта Петър Киров. По мнение на Обществения съвет това прави ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ една от най-подценените.

Над 400 кърджалийци са посетили
офиса на Областен информационен център – Кърджали и са се възползвали от предлаганите услуги за кандидатстване по европроекти. Това сочи отчетът на центъра за 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *