На ДПС му писна от управляващите в Кърджали, жалва се от ГЕРБ в Европа

Подписка под наслов „Нормални условия за работа – силна местна власт” ще бъде представена във всички възможни европейски институции от евродепутатите на ДПС. Това обещаевродепутатът от ДПС Метин Казакна импровизиран митинг в Кърджали, организиран от инициативен комитет, съобщи БГНЕС.Папки с подписите на 53 400 жители на Кърджалийска област ще бъдат внесени в Европейската комисия, Европейския парламент (ЕП), европейския омбудсман, до Комисията по петициите в ЕП.

„България пое ангажимента да изгради правова държава, в която принципите на доброто управление предполагат върховенство на закона, но съчетано с върховенството на правата на човека. И тази държава не може да си позволи подобно крещящо нарушение на основните човешки права”, коментира Казак.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан пък акцентира върху тенденциозността на атаката от проверки по сделките на общините, управлявани от хора на лидера на партията Ахмед Догат. „Тази подписка не е против правото на специалните органи в държавата да проверяват нашите кметове. Протестът е против тенденциозността и пристрастието. Ние днес имаме силово управление, което обаче не е силно управление, защото не се справя с кризата. И понеже не се справя с кризата, трябва да има жертва”, посочи Местан.

Той подчерта, че кметовете на ДПС нито могат да платят цената на лошото управление, нито могат да бъдат параван, зад който то да се скрие. Според него под знака на противодействие на корупцията и на престъпността не могат да се реализират нечисти политически цели, с които да се осигури служебно предимство на предстоящите избори за местна власт догодина.Чрез целеви проверки, чрез очерняне се елиминират силните играчи на ДПС, с които ние отново не просто ще участваме в изборите, но и ще ги спечелим, зарече се Местан.

Той цитира Васил Левски с думите„Да бъдем равни пред общий закон”. „Сред нас тук няма нито един недосегаем. Но сред нас няма и жертвени агнета за нечии политически пристрастия, това е основното, което ни казва подписката”, посочи още той.

Според него кризата се е оказала по-тежка, отколкото се е очаквало. „Тежестта й не е за раменете на една или друга политическа сила или управляващо мнозинство. Тази тежест не може да се носи от раменете и на отделен лидер, колкото и широки и мощни да изглеждат те на пръв поглед”, саркастично визира той премиера Бойко Борисов.

Като особен намек за готовност за подкрепа и съдействие на правителството прозвуча твърдението на заместника на Доган, че ДПС не иска власт, но може да споделя отговорностите за нея с управляващите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *