На едно от последните места сме по дял на инвестиции във високи технологии

Делът на инвестициите в информационно-комуникационните технологии /ИКТ/ от БВП по текущи цени за 2005 г. в България е 0,8 на сто, а през 2006 – 1 на сто, което показва тенденция на растеж, но поставя страната на едно от последните места сред европейските страни.

За сравнение делът на инвестициите в ИКТ от БВП по текущи цени през 1980 г. в Швеция и Италия е 1,6 на сто, а в САЩ – 2 на сто.

Това показват данни от Анализ на изследването на разходи и инвестиции в информационно-комуникационни технологии в предприятията, подготвен от Националния статистически институт.

Данните от изследването на Националния статистически институт показват, че от общите разходи за информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ на предприятията, най-много средства се отделят за покупка на телекомуникационно оборудване (37,4 на сто), като 63,5 на сто от тях са капитализирани, т.е. са заприходени като дълготрайни активи.

Близо 25 на сто от общата сума на направените разходи за ИКТ са за хардуер, докато за софтуерен пакет са отчетени само 8,7 на сто от всички разходи за ИКТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *