На какво се дължат увеличените приходи в хазната?

Без реформи в пенсионната система и здравеопазването правителството няма да реши трайно проблема с бюджетния дефицит. Това предупреди икономистът Георги Стоев от Индъстри Уоч.

Той коментира пред БНР информацията от финансовото министерство, че в резултат от подобрената събираемост през първото тримесечие на тази година, хазната е на плюс с четвърт милиард лева:

„Ако се съди по опита на други страни, които са се преборили с бюджетния дефицит, 3/4 от съкращението на един бюджетен дефицит винаги е бил свързан със съкращаване на разходите. Голямото усилие трябва да бъде направено в разходната част на бюджета. Не се виждат ясни сигнали, как точно ще бъдат направени.“

Прогнозният излишък може да се дължи и на задържани плащания към бизнеса, смята Камен Колев от Българската стопанска камара:

„Към края на 2014-а година бизнесът не е получил по изпълнени от него договори по обществени поръчки около 285 милиона. За края на март тази година все още няма окончателни данни дали тази цифра е намалена или пък се е увеличила.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *