На митницата си струва да работиш за 300 лв.

Георги Георгиев-Пурата,

бивш митничар на аерогара София

Прякорът ми е от едно време, любимите ми автомобили ги наричаха така. Става дума за даден модел „Мерцедес“. Скъпите автомобили са моята страст. Един митничар си пада да ходи и кара ски, друг – по коли, трети – някакви колекции може би. Аз винаги съм се занимавал с автомобили. Баща ми е имал възможност, като съм бил по-малък, да ми обяснява, да ме вкара просто по-навътре в нещата и може би оттам се е родила моята страст. В митниците съм от 1994 г., но много преди това съм карал лъскави автомобили и това не е било изненада за никой. Имах транспортна фирма през 1990 г. След това прекратихме нейната дейност, разпродаде се имуществото, имах едно пътуване до Америка през 1992 г., купих 10 автомобила от там. Бяха на мое име, после ги продадох, някои замених… И чак 2 години след това постъпвам в митницата, така че не би трябвало да се свързват митниците с моите автомобили. Заплатата на митническия инспектор е между 200 и 300 лв., но тази заплата не ме е притеснявала. Ниска, но след като имам и други помощи от моето минало, може да се издържа, не е толкова страшно. Самата работа пък не е скучна, интересна е и е забавна.

Преди известно време по една медия се появи едно лице, което беше някакъв анонимен източник на информация и който каза, че фактически аз и т.нар. Джими – Радослав Живков, сме покровителствали канал за компютърни части.

Този канал беше унищожен и разбит с помощта на Живков. Значи документите по канала бяха предадени на тогавашния началник на митницата, след което бяха оформени и изпратени на градската прокуратура. Лично аз съм ги занесъл в градската прокуратура, тогава бях шофьор. Но тук не става въпрос за един обикновен митничар. Тук става дума за цял отдел, в който е участвал фактически Радослав Живков, и това е работа на целия този отдел към аерогара София да разбие този канал. Ставаше въпрос, че един лаптоп, ако е 1000 долара, при нас се обмитява за 100 и другите 900 се делят по някакъв начин. Организацията не може да стане с обикновен, редови митничар. Един, пет, шест или седем човека. Без големи началници няма как да стане това, изключено е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *