На най-големите страни в света предложиха да сключат валутен пакт

Най-големите държави в света трябва да подпишат валутен договор, за да се балансира глобалната икономика. Такава идея предложил Чарлз Даллара, шеф на Института за международни финанси, в който влизат 420 най-големи банки в света, съобщи The Financial Times.
Миналата седмица бразилският министър на финансите Гуидо Мантега вече предупреди за възможно започване на «валутна война” между най-големите икономики. Под война той разбира безогледния стремеж на всяка конкретна страна да понижи курса на своята валута до минимум.

Сега Япония, Южна Корея, Бразилия, Швейцария и други страни предприемат всички усилия да поддържат нисък курс на своите парични единици. На свой ред САЩ и Евросъюзът оказват натиск на Китай с искане да повиши курка на юана, който според тях е занижен.

Даллара, който през 80-те години беше представител на САЩ на преговорите с Япония за повишаване курса на долара, също така разкритикува САЩ за липса на преговори с другите страни за реформа на финансовата система на страните с най-голяма икономика. Според него тенденциите в световната валутна политика водят до усилване на изолационизма и рискуват да дестабилизират цялата световна финансова система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *