На родния терен: лошите фирми водят на добрите с 3:1

Съотношението между проспериращи и затъващи компании в страната е 1:3. Това сочи съвместно изследване, направено от Агенция ЕСТАТ и компанията „Джоб Спейс“в 28 града на страната, което беше представено днес.
Изследването на пазара на труда е сред фирми от цялата страна като са интервюирани 222 лица от управлението на фирмите, а другото изследване на работещите обхваща 409 лица.
31% от работодателите смятат, че финансовата и икономическа криза е довела до свиване на пазара. 20% от засегнатите от кризата работодатели заявяват, че оборотите им са намалели, а според 19% кризата е довела до намаляване на броя на клиентите им.
Работещите са по-песимистично настроени от работодателите. 71,6% от анкетираните работодатели и 12,2% от работещите прогнозират, че ще има съкращения на пазара на труда в следващите 6 месеца. Тогава ще наблюдаваме втората вълна от съкращения.
Средното увеличение на заплатите, което се очаква във фирмите, е между 15 и 18%, според работодатели и работещи, които са участвали в изследването.
Около 14% от работодателите и 17 от работещите казват, че очакват влошаване на съкращенията. Влошаването на състоянието на предприятията води до прогноза за съкращения. 1/3 от работодателите смятат, че ситуацията ще се влоши, но няма да има съкращения, 1/5 от изследваните смятат, че кризата ще отшуми и няма да има съкращения.
Според изследването наАгенция ЕСТАТ 41% от хората в градовете търсят работа чрез сайтове в Интернет с обяви за работа.
43% от анкетираните работодатели предпочитат да наемат работници чрез познати или приятели. 60% от анкетираните работодатели са заявили, че имат нужда от предварителен достъп от база данни, която да съдържа СV на кандидати за работа, сред които да направят избор.
В условията на световна криза голяма част от запитаните работодатели и по-голямата част от населението в трудово активна възраст споделят, че биха търсили работници или проекти за временна заетост. 38% от работодателите биха наели работници по проект, а 68% от населението в трудово активна възраст са склонни на такъв тип заетост.
40% от работодателите, които участват в изследването, планират назначение на нови хора, 56% от фирмите не планират назначение на нова работна ръка. Проблемът с качеството на работната ръка остава и работодателите казват, че ще търсят висококвалифицирани кадри.
26% от хората, участвали в изследване на пазара на труда, заявяват, че ще търсят работа, а 72% от участниците не планират търсене на работа. Причините за промяна на работата са свързани с търсене на по-добри условия на труд и по-високо заплащане. Една четвърт от хората биха променили работата си, защото се нуждаят от промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *