На улицата или „на витрина“ в Холандия

 
Как се прави статистика на жертвите на трафика на хора – по тази тема предстои български чиновници да бъдат обучавани от Холандия /Кралство Нидерландия, както е официалното име на страната/. Защо е нужен този проект и защо Националната комисия за борба срещу трафика на хора в София се затруднява да брои жените и децата, които поемат към Западна Европа за проституция и просия?
Трафикът на хора от България не намалява
България, Румъния и Нигерия са страните, от които са най-големият брой проститутки и просещи деца в Холандия. Между 2001-ва и 2006-та България дори е била на първо или второ място в тази печална класация, сега заема скромното трето, казва Корин Детмайер-Вермьолен, национален докладчик на Холандия по въпросите на трафика на хора. Тя припомня, че все пак най-големите доставчици за световноизвестния местен пазар на сексуални услуги са трафикантите в самата Холандия. Въпросът за връзката между контрабандата на женска плът от България и Румъния и отрицателната позиция на Холандия за членството на двете балкански държави в Шенгенското пространство обаче е учтиво отклонен. „По-добре питайте посланика!”, препоръчва г-жа Детмайер-Вермьолен.
През април посолството на Холандия в София оповести, че Кралството иска да види поне два поредни позитивни мониторингови доклади на Европейската комисия за България, за да даде зелена светлина пред членството й в Шенгенската зона. В знак на добра воля Хага прие критичния междинен доклад от февруари за положителен. Но холандското правителство все още не дало оценка за изводите от излезлия през юли годишен доклад на Еврокомисията за България.
 

Жертвите на търговията с плът рядко успяват да се измъкнат от сводниците си

Случаят „Олга” и куклите от витрините
Драматичната история на една млада българка от Сливен разтърси холандското общество – български сводник принуждавал момичето да проституира в Гронинген в продължение на осем години. С много храброст и воля Олга накрая успяла да се освободи от сексуалното робство и се обърнала към местната полиция и прокуратура – въпреки смъртните заплахи срещу нея самата и срещу семейството й в България.
По време на съдебния процес срещу насилника с категорични експертизи било доказано, че само от Олга той е спечелил ни повече, ни по-малко от 4 милиона евро. „Този случай наистина разтърси цялата страна. Шокиращата история откри пред гражданите дълбочината и страшните измерения на явлението”, казва Корин Детмайер-Вермьолен. По нейна информация сводникът на Олга в момента излежава 6-годишна ефективна присъда в холандски затвор. А бившата жертва учи право в холандски университет.
Българки работят масово като проститутки „на витрина” в Амстердам, сочи собствено разследване на „Дойче веле“. Ръководителката на Информационния център по въпросите на проституцията /Prostitutie Inforamtie Centrum/ Мариска Майор казва, че поради все още действащите ограничения за работа в Холандия, българските и румънските момичета упражняват тази дейност не в публични домове, а като „самонаети” във витрина. Мариска Майор твърди, че всичко това става без сводници, много факти обаче сочат точно обратното.
 

В последно време броят на просещите инвалиди става все по-голям

И просията е много доходна
„В последно време се увеличава броят на инвалидите, жените и децате, които пристигат от България в Холандия и работят за трафикантите като просяци по улиците. Властите в България трябва да обърнат внимание на тази тенденция. Мисля, че единствено тясното сътрудничество в международните полицейски акции и разследвания дават възможност да стигнем до мозъците на подобни престъпни схеми”, казва Корин Детмайер-Вермьолен.
Миналата година в България бяха осъдени десетки трафиканти на жива плът, но те надали са сред собствениците и мозъците на престъпния бизнес с жива плът. Засега най-ефективният начин да бъдат наказани престъпленията им са издаваните европейски заповеди за арест, но босовете не рискуват лично да пътуват извън България. Националната комисия за борба срещу трафика на хора признава, че информационният масив за организаторите, извършителите и жертвите на този тип организирана престъпност, се пълни бавно, защото трябвало да се чака прокуратурата да предостави с обичайните си темпове данни за образуваните дела и повдигнатите обвинения.

 
 Николай  Цеков, Александър  Андреев; Дойче веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *