На фокус през седмицата

Изминалата работна седмица бе кратка. Новата също започва с почивни дни, но също така тя ще ни предложи важни статистически данни. Те ще ни дадат по-широка представа за икономиката на страната ни, която навлезе във второто тримесечие на 2014 г. на фокус ще бъде търговският обмен със страните от Европейския съюз, потреблението и потребителското доверие.

С решение на правителството5 май (понеделник)е обявен за почивен,като ще се отработва на 31 май (събота).

Вторник(6 май) е Гергьовден, Ден на храбростта и на Българската армия. Той също е почивен.

Такасряда(7 май) се оказва първият работен ден за тази седмица. Тогава Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данни за издадените разрешителни за строеж и започнато строителство за първото тримесечие на 2014 г.

В сряда ще се съберат акционерите на Северкооп Гъмза Холдинг АД, за да проведат своето общо събрание.

Вчетвъртък(8 май) НСИ ще изнесе краткосрочната статистика на жилищните сгради за цялата 2013 г.

Акционерите на Българо-Американска Кредитна Банка АД ще се съберат за своето общо събрание.

Впетък(9 май) от националната статистика очакваме информация за продажбите в промишлеността, строителството и търговията за март 2014 г., продажбите на едро и дребно за първите три месеца на годината, предварителните данни, касаещи краткосрочната статистика на жилищните сгради за първото тримесечие.

През февруаритърговията на дребно нарасна за осми пореден месец,като почти всички икономически групи показаха растеж.Възходящата тенденция, започнала в средата на 2013 г., продължава и през февруари, като дори се ускорява. Ако трендът се запази, в следващите месеци продажбите на дребно ще се върнат на нивата си от преди кризата.

Освен това НСИ ще публикува предварителните данни завноса и износа на страната ни от и към държавите от Европейския съюзза февруари. Информация за търговията с трети страни ще има следващата седмица.

Статистиката показа, че през втория месец на годината износът към Европа се сви с 2,6% на годишна база до 2 млрд. лв. Вносът пък скочи с 12,8% спрямо същия месец на предходната година до 2,3 млрд. лв.

НСИ ще изнесе и данни за потребителското доверие за април 2014 г.

За петък са насрочени и общите събрания на Руен Холдинг АД и на Булгартабак-холдинг АД.

Всъбота(10 май) отработваме 2 май (петък).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *