На шесто място в Европа сме по коли на метан

В автомобилния свят през последните години все по-категорично започна да се налага едно сравнително ново решение, което съчетава екологичните предимства с ниските разходи при шофиране. Това са автомобилите на метан (компресиран природен газ), пише AutoBild.bg.

Този тип коли са все по-предпочитани както за градски, така и за извънградски пътувания. Факт е, че за няколко години голяма част от световните автомобилни гиганти се „снабдиха“ с огромен брой фабрични коли, работещи с природен газ. Техните покупни цени не са много по-високи от „чисто“ бензиновите и дизеловите модификации. А пък и преоборудването на бензинов автомобил за работа с метан технологично е като това при пропан-бутана.

Най-съществена е разликата в цената на горивото. Килограм метан в момента струва 1,50 лева (при 2,31 лева за литър бензин). Простите сметки показват, че за 100 километра пробег с кола на автометан ще платим само 7,80 лева (при разход 5/100), а емисиите на въглероден двуокис ще бъдат около 137 грама за километър.

Като сравним разхода на гориво на автомобила, ясно се отличават предимствата, а оттам и причините повечето таксиметрови фирми у нас да ползват коли на природен газ. С такъв автомобил пътуването от София до Варна за лятната почивка ще ни струва около 32 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *