На 19-ти януари започва работа енергийната борса

На 19-и януари официално започва работа Българската независима електроенергийна борса, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Ток ще продават държавните ТЕЦ „Марица изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“ и Националната електрическа компания.

До края на април трябва да бъдат изготвени критериите, по които ще се определят енергийно бедните българи, за да получат подпомагане от държавата, каза още министър Петкова. Тези критерии ще бъдат изготвени заедно с експерти от дирекциите „Енергетика“ и „Конкуренция“ на Европейската комисия, социалното министерство и Агенцията за социално подпомагане. Единият от вариантите е да се дават помощи на социално слабите за определено количество потребена електроенергия за цяла година, каза Теменужка Петкова:

Това, което мен лично ме притеснява е да не влезе под егидата „енергийно бедни“ такава категория лица, които де факто не са такива. Затова много добре трябва да се подходи и много добре да се анализира всичко по отношение на този процес, за да бъде наистина полезно това, което ще се случи и да стигне до реалните енергийно бедни хора.

Предвижданото подпомагане ще е за отопление с ток, но на по-късен етап може да се приложи и при отопление с парно или газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *