На 21 ноември стартира поредната подписка за замяна на ЗУНК облигации

Четвъртата за тази година подписка за замяна на държавни дългосрочни облигации, деноминирани в щатски долари от емисия BG 20 097 94 228 (ЗУНК облигации), с държавни дългосрочни облигации, деноминирани в евро от емисия BG 20 400 99 223, ще стартира на 21 ноември, съобщи БНБ.

Крайната дата на подписката е 25 ноември. Замяната на държавните дългосрочни облигации ще бъде осъществена на 1 декември и ще се извърши по обявените от БНБ курсове щатски долар/лев/евро, валидни за 28 ноември.

Държавните дългосрочни облигации, деноминирани в евро от емисия BG 20 400 99 223, са с дата на падеж 1 януари 2019 г. Те са свободно прехвърляеми и имат статута на ЗУНК-облигациите, деноминирани в долари. Датите на лихвените плащания са 1 юли и 1 януари всяка година, а лихвеният купон е в размер на шестмесечния EURIBOR, действащ за предходния период, обявяван от министъра на финансите до три дни след началото на всеки лихвен период.

Замяната е продължение на предприетото в началото на 2002 година преструктуриране на вътрешния държавен дълг и е в съответствие с оповестеното решение на Министерство на финансите същата да бъде провеждана веднъж в рамките на всеки три месеца.

Минималното количество, което един участник в подписката би могъл да запише, е 10 000 щатски долара.

На последната подписка за замяна на ЗУНК облигации, осъществена през септември, нямаше подадени поръчки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *