НДК ще се превърне в модерен конгресен център

НДК ще се превърне в най-модерния конгресен център у нас след мащабно преустройство, което започва през януари. Сградата ще е лицето на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

 

За 6 месеца през нея ще минат над 20 000 души и ще се проведат 300 събития Ремонтът на НДК ще струва поне 20 млн. лв., стана ясно при представянето на проекта. Той е дело на арх. Любомир Станиславов, а дейностите ще се изпълняват от „Галчев инженеринг“. Ремонтът ще продължи 9 месеца – до края на септември, и през този период НДК няма да затваря врати, а дейностите няма да пречат на културната програма на двореца, увери управителят на „Галчев инженеринг“ Любомир Галчев.

„Това е голямо предизвикателство. От две години се подготвяме да посрещнем един от най-големите политически форуми. В продължение на 6 месеца най-влиятелните жени и мъже в Европа ще взимат най-важните решения за целия ЕС в тази сграда. Това е огромен шанс за България и възможност НДК да придобие вида, който заслужава“, обясни изпълнителният директор на НДК.

По думите му зала 3, в която ще заседават премиерите и президентите от ЕС, ще се превърне в една от най-модерно оборудваните в техническо отношение в света „В момента дворецът още е в аналоговата ера. След ремонта НДК ще влезе в дигиталния свят“, каза Боршош.

Преди изготвянето на проекта за ремонта е направен анализ за нужните промени, които са обсъдени от междуведомствена група, в която са участвали експерти от 10 институции. Проучени са сградите на председателствата на Словакия и Естония, както и самата сграда на Съвета на ЕС в Брюксел.

„Целта е НДК да се превърне в модерна, умна и иновативна сграда. Ремонтът включва преустройство на залите, обновяване на фасадата, покрива, фоайетата, подмяна на настилки, стени, облицовки и други. Ще използваме иновативни техники в строителството, за да не пречим на нормалното функциониране на останалата част от НДК по време на ремонта. Планираме и въвеждане на чисто нова система за управление и контрол на сградата“, обясни Галчев.

За да спазят сроковете, от фирмата имат готовност да работят на 3 смени, включително и през нощта, като във всяка смяна ще се трудят по около 100 работници. Ще се използват електронни технологии и параванни скелета, които гарантират минимален шум.

„Преустройството има 10 основни цели. НДК ще стане smart, като ще се използват най-съвременните технологии, които пестят енергия. Търсим ефективност и усвояване на пространствата, които сега стоят празни. Правим сградата по-сигурна и се съобразяваме с всички препоръки на службите. Ще подобрим организацията вътре и хората ще се ориентират по-лесно как да стигнат до определена зала. Ще се използват материали от най-висок клас И може би най-важното – при подготовката на проекта сградата е третирана като паметник на културата, макар да няма такъв статут, пише в.24часа. Освен това искаме да възстановим оригиналните ѝ функции, както е била замислена, с минимална намеса“, разказа арх. Станиславов.

Проектът предвижда НДК да се раздели условно на две зони. От първия до четвъртия етаж ще е мястото за култура, концерти и изложби. А горната част на сградата ще функционира като най-модерния конгресен център у нас.

„Зала 3, в която ще се провеждат срещите на високо равнище на ЕС, ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от тази в Брюксел. Не мисля, че има друго председателство, което е правило подобно нещо“, заяви арх. Станиславов.

Цялата сграда е с площ над 120 000 кв. м и не е ремонтирана, откакто е била построена – тоест 35 г. Идейният проект предвижда да се оформят различни зони – за делегатите на ЕС, за ВИП персони, за медии и други.

Обособяват се самостоятелен ВИП вход, както и входове за делегати, журналисти и обслужващ персонал. Всеки от тях ще има рецепция с помещение за охрана, информационен офис и гардероб. Всяка от зоните ще има тоалетни. Ще се направи връзка с надземните паркинги към входовете А3, А6 и до бул. „България“ и с подземните гаражи към НДК.

По време на председателството основните събития ще се провеждат в югозападната част на сградата и А3 ще се превърне в основен вход. Медиите пък ще влизат от изток – през В2. ВИП входът за премиери и президенти ще е А6. Там ще се направи козирка с метална конструкция и стъклено покритие. Централният вход на НДК ще запази функциите си.

Обновяват се и двете странични фоайета. Само в тях осветителните тела, които ще се подменят, са над 15 000. За нуждите на председателството ще се ползва само западното. То ще е открита площ за неформални срещи и почивка на делегатите. Ще се поставят и външни информационни тотеми.

Подменят се табелите и знаците вътре в сградата, които ще бъдат осветени. От управата на НДК и изпълнителите не скриха, че отпуснатите 20 млн. лв. от държавата няма да стигнат за всички дейности в проекта. „Не знаем какво има в тази сграда. Не знаем, като отворим тези стени, какво ще излезе. Не знаем, като започне да се ремонтира таванът, какво ще ни падне на главите. За мен обаче няма опция – „парите не стигат“. Ще докажем необходимостта от тези средства, защото те после ще се върнат в държавата“, заяви Боршош. Той обясни, че от поисканите 7 млн. лв. за техническо оборудване държавата е отпуснала половината сума.

„Да, има политическа криза, но НДК не е в криза. Ще си позволя един съвет към бъдещия служебен премиер, който и да е той – освен провеждането на избори основната му задача ще е и подготовката на председателството. Защото след 6 месеца, когато дойде редовно правителство, нищо няма да може да се направи или поправи. Тази половин година сега е най-важната за председателството“, подчерта Боршош.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *