Невиждано природно бедствие в Истанбул

Поройните валежи и придошлите води на реки заляха вчера централни пътни артерии на Истанбул. Магистралата за България и пътя за летището са затворени. Десетки превозни средства са отнесени от водите, стотици хора чакат да бъдат спасени. Най-критична бе бедствената ситуация на централния двулентов път в кв. Икителли – европейската част на Истанбул, където водите достигнаха на места до 2 метра.
Стотици автомобили, автобуси и камиони са завлечени от придошлите води. Хората в тях чакат да бъдат спасени, а някои се опитват да се измъкнат със собствени усилия.
В спасителните операции участват няколко военни хеликоптери и голям брой екипи на Гражданска защита, но и техните усилия са недостатъчни за евакуирането на всички пострадали.
Блокиран е и пътят за летището, заради което много полети днес бяха отложени.
Паркингът за ТИР-ове в Башакшехир буквално се превърна в езеро, след като беше погълнат от буйните придошли води на двете реки Аямама и Тавукчу, които са излезли от коритото си и са заляли ненадейно камионите и спящите в тях шофьори. Спасителите изкараха до момента безжизнените тела на 4 души, но има сериозни опасения, че броят на жертвите ще се увеличава. Много жилища, работни места, фабрики и една болница също са залети от водите.
Невижданото от 100 години насам природно бедствие в Истанбул и околностите парализира живота в 16 – милионния мегаполис, чиито улици приличат на реки.
Магистралата за България също е затворена, поради мерки за сигурност. Нямаме информация засега дали там има закъсали български тирове и коли.
Подобна е картината и в Одринска Тракия. Продължава бедствената ситуация и в приморските градове Селимпаша и Силиври, на 70-80 км. западно от Истанбул, където вчера се удавиха трима души.
Днес животът в Истанбул постепенно се нормализира след стихийните порои, но пораженията са много големи. Природното бедствие причини смъртта на 31 души, 9 души са в неизвестност.
В десетки селища е прекъснато електроснабдяването. Хиляди хора останаха без подслон. В индустриалната зона Икителли има неразчистени пътища. Твърди се, че щетите възлизат на около 90 млн. долара досега. Стихиите поразиха само европейската част на Истанбул, в азиатската част вчера времето беше слънчево.

„Непомнено досега количество валежи, средно по 185 литра на квадратен метър паднаха“, съобщи премиерът Ердоган на специална пресконференция. По думите му същинската причина за бедствието са неукрепените корита на крайградските реки, безплановото строителство. „Отмъщението на реките може да бъде много жестоко“, каза той, като допълни, че са заделени 2 млн. турски лири за пострадалите.
Валежите намаляха, но в петък пак се очакват силни валежи, в събота също, този път в Мармара, в посока към азиатската част на Истанбул, в регионите на Чанаккале, Ялова, Болу, Бурса, Анкара, Черноморието също е под риск, температурите също ще паднат. Вълната от валежи се очаква да напусне Турция в понеделник.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *