НЕК загуби арбитражни дела срещу ЧЕЗ и ЕВН

Националната електрическа компания (НЕК) продължава да губи съдебни дела. Този път срещу снабдителните дружества на регулирания пазар на електроенергия – ЧЕЗ и ЕВН. Тя е завела подобно дело и срещу „Енерго-про“, но неговият изход все още не е ясен.

 

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП) отхвърли предявения през 2014 г. иск от НЕК срещу ЧЕЗ за 10.190 млн. лв. и осъди държавната компания да плати разноските по делото в размер на 310.9 хил. лв. Това стана ясно от съобщение на ЧЕЗ до Българската фондова борса – София. По подобен начин е завършило и арбитражното дело, заведено от НЕК срещу ЕВН, казаха от компанията, обслужваща Югоизточна България. Оттам обаче не пожелаха да посочат каква е била предявената стойност на иска. От „Енерго-про“ не успяха да отговорят дали делото срещу тях е приключило, но според източници предстои арбитражният съд да вземе решение и по него.

Исковете на НЕК

По време на парламентарен контрол през юни енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че НЕК е завела четири арбитражни дела срещу трите доставчика на ток заради дължими от дружествата суми за електрическа енергия. По думите й общата стойност на тези искове е 111.174 млн. лв. От компаниите отказаха да уточнят какъв конкретно е предметът на съдебните спорове, но вероятно става въпрос за прихващането на плащания към НЕК, която от своя страна имаше неизплатени задължения към трите дружества за зелена енергия.

Друго арбитражно дело на НЕК срещу „Енерго-про“, по което е заведен насрещен иск, е приключило. То е било за неплатени фактури от август 2013 до януари 2014 г. В този случай съдът е уважил исканията и на двете страни и е извършено прихващане на присъдените суми. Петкова обаче не посочи каква е тяхната стойност информира capital.bg.

Отделно НЕК води три търговски дела на обща стойност 7.380 млн. лв., които към юни са били все още висящи, коментира тогава Петкова. Ответници по тях са „Енемона ютилитис“, ЕВН и ЧЕЗ. От съобщението на ЧЕЗ до фондовата борса обаче става ясно, че тази сума отговаря на стойността на търговски иск, заведен от НЕК срешу нея, което значи, че общата сума на делата е по-голяма. От НЕК обаче не бяха открити за коментар.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *