НЕК търси пари от зелените централи със задна дата

Пореден финансов скандал е на път да избухне в енергетиката. Причината е, че вместо да започне преговори за предоговаряне на дългосрочните контракти със зелените централи, НЕК твърди, че през миналата година те са работили извънредно и платените отгоре пари трябва да бъдат възстановени със задна дата.

По информация на в. „Сега“ писма с подобно уведомление са получили соларни компании, чийто ток се изкупува от НЕК. В тях се посочва, че фактурите трябва да бъдат коригирани. „Става дума за милиони левове, които са около 75-80% от приходите на дружествата, които са заплашени от фалит. За някои от фирмите се иска корекции на фактурите от 1 април, за други от 1 май м.г. до края на 2014 г.“, обясниха от бранша.

В момента НЕК изкупува зеления ток по лимит за всяка централа, който е определен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). След като месеци наред е плащала редовно по фактурите на ВЕИ фирмите, сега НЕК засича, че всъщност те са надвишили лимита и иска парите си обратно. Зелените централи обаче оспорват изчисленията на НЕК и смятат, че са изцяло погрешни.

На едно от последните правителствени заседания премиерът Бойко Борисов обяви, че изкупуването на тока от ВЕИ ще бъде разследвано от екип на ДАНС, който ще работи с експертите на енергийното министерство. Анализ на фактурите показал, че не се отчитат разлики в слънчевото греене между 6 часа и 20 часа. „От 6 часа сутринта до 8 часа вечерта фактурата показва – слънцето едно и също, грее по един начин! Няма на обяд да е по-силно, няма сутринта по-слабо. Бълва, бълва, бълва. Изтекли срокове, въпреки закона само скъпото нещо се плаща. Аномалии във въртенето на Земята, какво ли няма!“, коментира премиерът.

Проверка на КЕВР от миналата година показа в аванс, че част от големите вятърни и соларни паркове масово са продавали ток на по-високи преференциални цени още преди да имат разрешение за експлоатация. Ревизията засече и пълен хаос в документите им. Окончателните заключения на КЕВР така и не бяха оповестени, а от тогава до сега съставът на комисията бе променен многократно.

КОМПЕНСАЦИИ

Ако се окаже, че при либерализацията пазарната цена на тока е по-ниска от тази, която е записана в договора за изкупуване на ток от централата, то трябва да бъде намерен механизъм за компенсиране. Това обяви вчера шефът на ТЕЦ „Марица-изток“ 1 Оливие Маркет. „Сигурен съм, че ще получим одобрение на предварителното споразумение, подписано между НЕК и „Ей И Ес Гълъбово“ от страна на банките кредиторки“, каза още той. Положителното становище на 25-те финансови институции е сред условията по предоговорения контракт с НЕК, който трябва да влезе в сила от 1 юли. Очаква се при новите условия НЕК да спести 550 милиона лева до края на договора с централата от гарантираното изкупуване на тока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *