Немски компании имат затруднения с доставките на руски нефт

Осем месеца след затварянето на петролопровода „Дружба“, в резултат на което Германия остана без руски петрол, някои петролни компании в Германия изпитват трудности в снабдяването с петрол от Русия, съобщава днес в. „Зюддойче цайтунг“, цитиран от Франс прес.

Компаниите заявиха пред изданието, че получават „нередовни доставки“, без уточняват количествата. Говорител на германския филиал на френската фирма Total („Тотал”) посочи, че доставките на петрол от Русия през юли са били по-малки от обичайното.

В резултат на това рафинерията в източния германски град Швед, близо до полската граница, принадлежаща на British Petroleum („Бритиш петролиъм”), Shell („Шел”) Agip („Аджип”) и Total („Тотал”) , беше принудена да потърси други източници на суровини, например от Северно море. Годишно в нея се преработват близо 10 млн. тона суров петрол, предаде БТА, позовавайки се на „Зюддойче цайтунг“ и Франс прес.

Вицепрезидентът на руската национална компания Транснефт Сергей Григориев заяви пред германския вестник, че няма проблем с доставките.“Ако има проблеми в „Дружба“, те ще бъдат решени“, обеща той. Руските петролни компании отричат, че доставките за Германия са намалени.

Петролопроводът „Дружба“ беше затворен внезапно през януари в продължение на няколко дни, поради което пет европейски страни останаха без руски петрол. Сред тях бяха Германия и Полша. Причина за затварянето на „Дружба“ бяха разногласия между Москва и Минск за транзита на суров петрол през територията на Беларус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *