Немски наблюдатели: Изборите в България да бъдат касирани

Наблюдатели от Дания също вече констатираха сериозни проблеми на вота в неделя. „Такъв хаос и такива нарушения никога не сме виждали. И нямаше да може да си представим, че съществуват в Европа. Наистина е трудно да проумее човек, че демокрацията може да бъде разбирана по този начин“, е личният коментар на наблюдателите, пише в съобщението.
На 23 октомври групата посети около 50 секции в общините Асеновград. Балчик, Благоевград, Кресна, Панагюрище, Пазарджик, Плевен и Раковски, от 8.30 часа на 23-ти до около 2 чaca след полунощ.
Те установили, че в почти всички посетени от тях секции – около 50, се използвали бюлетини, достатъчно прозрачни, за да може позицията на кръстчето да бъде разпозната, дори и бюлетината да е прилежно сгъната. Изводът им е, че тайната на вота е нарушена в цялата страна. Затова според всички демократични норми тези избори следва да бъдат анулирани, каза Кристиян Гайзелман от Българския център за зелена икономика.
Групата от 9 наблюдатели на възраст от 21 до 43 години са свързани със „Зелените“ в Германия (Bündnis 90/Die Grünen), но сами финансираxa идването си в България като личен граждански ангажимент. Бяха регистрирани от ЦИК като външни наблюдатели. Преди изборния ден те преминаxa обучение за правилата за провеждане на изборите и методическите указания за секционните избирателни комисии.

Мария Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *