Ненчев даде 5 млн. лв. без търг на фирма, близка до Маджо

Петмилиона лева е прибрала от Министерство на отбраната близката до бизнесмена Младен Михалев – Маджо компания „Бент оил“ АД.Крупната сума е дадена чрез порочната процедура по договаряне без обявление и е за доставка на дизелово гориво F-54 и автомобилен бензин F-67, установи проверка на Епицентър. бг в Агенцията за обществени поръчки. Практиката е показала, че процедурата обикновено се използва, когато по неясни критерии дадена компания е избрана предварително да усвои държавни пари.

Горивото за управляваното от земеделеца Николай Ненчев ведомство е доставено през юли – август тази година. За бензина близката до Маджо компания получава 1 935 998 лв.с ДДС, а за дизеловото гориво – 2 995 572 лв.

Проверка в Търговския регистър показа, че основен собственик в „Бент оил“ е директорът й Димитър Радев чрез фирмата „Вилет“. Радев е и в управлението на „Фарма“, в която дял от 67% има съпругата на Младен Михалев – Елена. „Бент оил“ държи и 28% от акциите на новата застрахователна компания „Асет иншурънс“.

„Бейнт оил“ се занимава с продажба на горива. За близостта й до един от основателите на СИК и настоящ бизнесмен Младен Михалев стана известно преди години, по време на едно от разследванията за дрога срещу Златомир Иванов – Баретата. В съдебна зала стана ясно, че „Бент Оил“ е зареждала бензиностанциите на близкия до Баретата бизнесмен Росен Драгнев-Капитана.

Гарант по сделката бил самият Златомир Иванов. Заради финансови проблеми Капитана не смогвал да плаща доставките и натрупал дълг за над 3 млн.лв. Неуредените взаимоотношения стават причина за скандал между Капитана и Златко Баретата. За известно време Росен Драгнев дори бе основният заподозрян като поръчител на стрелбата срещу Баретата. Впоследствие това не се доказа. Вместо това Росен Капитана стана основен свидетел в едно от наркоделата срещу Златомир Иванов. Именно той е човекът, разкрил схемата, по която бившият командос и бандата му са продавали дрога в София и Слънчев бряг, след като бе разбита групировката му „Фирмата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *