Необоснованото увеличение на заплати в публичния сектор е риск за икономическия растеж

Необоснованото увеличение на заплати в публичния сектор създава съществен риск за икономическия растеж у нас. Това смятат от анализаторската компания „Индъстри уоч“ в оценката си за двугодишното управление на тройната коалиция, цитирана от БНР.

Анализаторите отчитат, че тази политика за вдигане на заплатите ще доведе до понижаване на инвестициите, увеличаване на цените и повишаване на държавните субсидии. Така България може да загуби предимствата си като страна, към която се ориентират чуждите инвеститори, смятат анализаторите. От „Индъстри уоч“ отбелязват като положителен елемент поддържането на макроикономическата и политическата стабилност у нас.

Трябва обаче да продължат усилията по преструктурирането и продължаването на ефективността в сферите на образованието и здравеопазването. Докато при образованието първите крачки вече са направени с диференцираното заплащане на учителите, то в здравеопазването по-сериозните реформи предстоят. Засега няма воля за премахване на монопола на НЗОК, смятат от „Индъстри уоч“. Няма и яснота как може да се освободи финансов ресурс за осигуряване на допълнителни пакети здравни услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *