Необразоваността струва скъпо

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Чрез образование може да
се намали престъпността

Има само едно нещо, което е по-скъпо от образованието – липсата на образование. Днес тази сентенция на Джон Ф. Кенеди е по-актуална от всякога. Защото който няма завършено образование, е по-склонен към насилие.

Който няма завършено средно образование, трудно намира работа, по-често боледува, умира по-рано. Същото се отнася и до страната: спадне ли нивото на образование, се повишават социалните разноски, а способността на дадена нация да се обновява стагнира.

Лошият ученик – заплаха за обществото?
Който не е образован, е и по-склонен към насилие. Студия на фондация „Бертелсман“ сочи, че сред задържаните престъпници на възраст между 20 и 50 години има много повече такива, които не са завършили средно образование, отколкото сред останалата част от населението.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: И все пак – образованието не е гаранция, че ученикът няма да стане никога престъпник
Разбира се, никой не извършва престъпление, само защото няма диплома или пък дипломата му е лоша. И обратното, завършеното образование не е автоматична гаранция, че човекът няма да стане престъпник. Статистически погледнато, е вярно обаче, че т.нар. рискови ученици са заплаха за себе си и за обществото.
Данните, изложени в студията, внушават, че чрез образование може да се намали престъпността. Ако прекъсналите средното си образование бяха наполовина по-малко, отколкото са, броят на убийствата, грабежите и кражбите би бил значително по-нисък. Същевременно щяха да бъдат спестени не малко разходи.
Не само мюсюлманите са агресивни
Част от спестените пари биха могли да се вложат в специални образователни програми. От подобни програми особено биха спечелили основни училища в социално взривоопасни селища и квартали. А и интеграцията би отбелязала напредък. Защото противно на допускането, че има връзка между исляма и процента на престъпността, студията констатира обратното.
Наистина, престъпността сред мюсюлмани е средно по-висока, отколкото сред немюсюлмани, само че ако се има предвид равнището на образование, тази констатация е относителна. Не това, че са вярващи, а това че са лишени от шансове в живота превръща някои мюсюлмани в престъпници.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *