Необслужваните небанкови заеми се понижават за второ поредно тримесечие

Печалбата и вземанията на небанковите финансови институции, чиято преобладаваща дейност е отпускане на кредити, растат в края на 2014 г. Размерът на необслужваните заеми е най-ниският от края на 2012 г. насам, като намалява за второ поредно тримесечие основно вследствие на нетните продажби на кредити, които извършват компаниите.

През четвъртото тримесечие на миналата година печалбата на дружествата, специализирани в кредитиране, се повишава до 119 млн. лв., показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ). За сравнение – от началото на 2011 г. положителният финансов резултат е нараснал 4 пъти. Но за този период е скочил и броят на компаниите, отпускащи кредити. Към 31 декември 2014 г. броят им е вече 161 при 119 в началото на 2011 г. Само за три месеца обаче броят им намалява с 13.

Статистиката на централната банка обхваща основно дейността на компаниите, отпускащи т.нар. „бързи кредити“, на предприятията, които са ангажирани с факторинг, и на други специализирани финансови корпорации, като например такива с рисков и развоен капитал. Извън обхвата на данните са кредитите, отпуснати от банки.

Към 31 декември 2014 г. вземанията на дружествата са в размер на 2,045 млрд. лв., като се увеличават с 53,1 млн. лв. за година и с 32,5 млн. лв. за тримесечие. Върху вземанията влияние оказват нетните продажби на кредити, които за последните дванадесет месеца са в размер на 148,9 млн. лв, издават още данните на БНБ. За една година продадените кредити са в размер на 166 млн. лв., а закупените – 17 млн. лв., откъдето се получава нетният резултат.

В повечето случаи става дума за продажби на пакети от просрочени кредити, които се купуват от фирми, специализирани в събирането на вземания. Не е изключено продажбите да са свързани с оптимизиране на финансите на компанията или пък да са в резултат на затруднен достъп до финансиране, с което се появява нуждата от свежи средства.

Към края на 2014 г. размерът на необслужваните кредити намалява с 1% на тримесечна и с 9% на годишна база до 549,5 млн. лв. В абсолютно изражение понижението за три месеца е в рамките на 3,8 млн. лв, а за година – в размер на 51,85 млн. лв. Така делът на небслужваните небанкови заеми намалява до 26,9% при 30,2%, колкото бе преди година.

Търсенето на заеми от страна на домакинствата изглежда е по-изразено тук, отколкото при банковото финансиране. Към края на 2014 г. дружествата, специализирани в кредитиране, са раздали потребителски заеми за 1,21 млрд. лв. при общ кредитен портфейл за домакинствата от 1,51 млрд. лв.

В относително изражение отпуснатите кредити са със 17% повече спрямо година по-рано и с 6% повече в сравнение с третото тримесечие, а в относително – с 173,8 млн. лв. и с 65,2 млн. лв. съответно. За сравнение, през 2014 г. банките раздадоха със 151 млн. лв. по-малко потребителски кредити спрямо 2013 г. Разбира се, общият размер на отпуснатите от банките потребителски кредити е в пъти по-голям, като в края на миналата година се равнява на 7,28 млрд. лв.

Експозициите на фирмите към жилищни и други кредити за домакинствата се равняват на 301,1 млн. лв. Относителният дял на жилищните заеми намалява до 14,8%, докато делът на другите кредити остава непроменен спрямо година по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *