Необслужените бързи кредити са 342 млн. лв.

Все повече стават нефинансовите институции отпускащи кредити с лихви надхвърлящи понякога 40%, като схемата на нарастване на лихвата е обяснена по сложен и неразбираем за обикновените граждани начин, съобщава Комитет Потребители.Необслужените бързи кредити са 342 млн. лв.

Резултат с изображение за лоши кредити

Също така потребителите са обект на агресивна реклама за бързи кредити, в която се отбелязва, че средствата се отпускат дори при лоша кредитна история. Това е поредният капан за граждани с ниски доходи и слаба финансова култура.

По официални данни на БНБ размерът на необслужваните бързи кредити вече достига 342,8 млн. лева към края на първото тримесечие на годината. За една година лошите заеми намаляват с 11,8% (45,8 млн. лева). В сравнение с края на декември 2017 година обаче те се увеличават с 0,1% (0,4 млн. лева) и прекъсват тренда на намаление, който имаха 13 тримесечия – от края на юни 2015 г.

Само за пет месеца от старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските фирми“ са събрани вече над 150 сигнала на граждани. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и малки потребителски и бързи кредити.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *