Неплащането на осигуровки от работодателя няма да е престъпление

Депутатите отхвърлиха законопроект, предвиждащ инкриминиране на укриването на осигурителни вноски от страна на работодателя.

Законопроектът беше внесен от депутати от ГЕРБ с мотивите, че с тази мярка ще се повишат приходите в бюджета заради събраните вноски. В гласуването участваха 179 народни представители, от които 79 – „за”, 85 – „против”, а 15 се въздържаха.

Предложението за инкриминиране на укриването на осигурителни вноски от страна на работодателя предизвика бурни спорове в пленарната зала вчера. От БСПи ДПСотхвърлиха поправката с аргумента, че в сегашната икономическа ситуация бизнесът не е готов за подобна мярка.

„Хората нямат какво да ядат. Не могат тока да си платят“, каза от парламентарната трибуна Петър Ангелов. Друг аргумент на мнозинството е, че в текстовете има правни неточности.

Осигурителните вноски са не по-малко важни от данъците, за които в Наказателния кодекс има инкриминиращи текстове, контрираха от ГЕРБ.

Депутатът от партията и бивш зам.-министър на финансите Владислав Горанов коментира, че за него е неразбираемо защо според депутати от БСП и ДПС няма място в Наказателния кодекс за изравняването на статута на укриване на данъци с укриването на осигурителни вноски. Още повече, че през 2012 г. е било постигнато общо решение, под което са се подписали и част от работодателските организации, че осигурителните вноски са не по-малко важни от данъците.

Всъщност най-големият застъпник на законопроекта бяха синдикатите, които отдавна настояват да се наказва със затвор не само укриването, но и неплащането на осигуровки. Подобен текст обаче беше вкаран в Наказателния кодекс през 2000 г.,аКонституционният съд го обяви за противоконституционен. Мотивите – на практика се обявява за престъпление изплащането на заплати, ако работодателят нямапари за осигуровки, атака се застрашава правото натруд.

Народните представители одобриха на първо четене друг законопроект на ГЕРБ, касаещ Наказателния кодекс, а именно да не се разследват и да не подлежат на наказание жертвите на трафик на хора, когато са били принудени да извършат престъпление, докато са били обект на трафик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *