Несигурността влошава бизнес климата през юни

През юни 2015 г. общият показател на бизнес климатасе понижава с 0.7 пункта спрямо май поради по-неблагоприятните показатели в търговията на дребно и услугите, съобщи Националният статистически институт. Несигурната икономическа среда продължава да е най-големият проблем пред бизнеса. Мениджърите от всички сфери очакват цените да се запазят на сегашните си равнища до края на лятото.
Бизнес климатът впромишленосттазапазва приблизително равнището си от предходния месец. Анкетата сред стопанските ръководители регистрира леко намаление на производствената активност, като и очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Бизнесклиматът остава без изменения спрямо май и встроителството.По мнение на предприемачите строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, благоприятни са и прогнозите за следващите три месеца.

Освен несигурната икономическа среда, пречки пред бизнеса са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, чието неблагоприятно влияние отслабва.

В търговията на дребнопоказателят се понижава с 2.7 пункта, което се дължи на влошените оценки на търговците на дребно за сегашното бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за развитието на бизнеса в отрасъла през следващите шест месеца обаче са благоприятни. Същевременно и очакванията им за обема на продажбите ипоръчките към доставчиците през следващите три месеца остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с май.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните фактори, ограничаващи развитието на дейността в отрасъла, като последната анкета отчита засилване на негативното им влияние.

В сферата науслугитебизнес климатът се влошава с 0.9 пункта, поради по-неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Слабото търсене на услуги този месец е съпроводено с опасения, че това ще продължи до края на лятото. Несигурността на икономическата среда се съпътства и с конкуренция в бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *