Нетаняху: Иран стои зад атентата в Бургас, ще реагираме

„Всички признаци сочат към Иран“, заяви Нетаняху. „Само през последните няколко месеца видяхме ирански опити да атакуват израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други места.
Точно 18 години след взрива в Еврейския център в Аржентина, смъртоносният ирански терор продължава да взима невинни жертви. Това е иранска терористична атака, която се разпростира в целия свят. Израел ще реагира мощно срещу иранския терор“, гласи текстът на изявлението, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Израелските медии припомнят, че на 18 юли 1994 г. Хизбула е взривила Еврейския център в Буенос Айрес, при което загиват 86 души.
На 5 януари тази година пък се появиха съобщения, че израелските власти се опасяват от терористични актове срещу израелци в България, подготвяни от ливанската шиитската организация Хизбула, поддържана от Иран, за отмъщение за убийството на нейния функционер Имад Мугние.
Израелският министър на отбраната Ехуд Барак предупреди, че Израел ще преследва онези, които са планирали атаката, „с всичката си сила“, предаде ДПА. „Следим от известно време плановете на терористични организации – Хизбула, Хамас, ирански елементи и др., за терористични атаки по целия свят. Силите за сигурност ще действат със всичката си сила, за да се доберат до извършителите на тези атаки и на тези, които са ги изпратили“, се казва в изявлението на Барак, разпространено от неговата канцелария.
Радикалното шиитско движение „Хизбула” обаче отрича съпричастност с атентата на българското летище, съобщи руската агенция Интерфакс, като се позовава на съобщение в ливанския вестник „Ан-Нашра”.Съобщение цитира представител на организацията, според който „обвиненията на Израел будят смях, ние не воюваме срещу туристи”.
САЩ осъдиха бургаската трагедия, при която загинаха неколцина израелски туристи, съобщи Франс прес. „Ясно трябва да се разбере, че САЩ осъждат най-категорично подобни нападения на невинни хора, особено деца. Мислите и молитвите на президента Обама сега са със семействата на загиналите и ранените. Ние подкрепяме в този тежък момент народите на Израел и България“, обяви говорителят на Белия дом Джей Карни.
САЩ обаче засега не потвърждават „иранска следа” в терористичния акт в България, предаде РИА „Новости”, цитирана от „Фокус“. ”Не разполагаме със сведения за детайли около атентата и дали той в действителност е бил терористичен акт, както и кой би могъл да стои зад него. Мога да кажа, че президентът Обама е информиран за случилото се”, заяви Карни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *