Нетната печалба на Алианц скочи с 27%

Немската финансова група Allianz SE отчете 27% по-високи печалби за второто тримесечие. Добрите резултати се дължат на по-високите приходи, подобрение в управлението на активите и застрахователния бизнес, не много големите застрахователни искове по щети от наводненията и по-ниските данъчни ставки.

Печалбата за тримесечието скочи до 1.59 млрд. евро, а общите приходи също се повишиха с 6.3% до 26.8 млрд. евро. И двете цифри надхвърлят предварителните прогнози. Оперативната печалба е с 5.2% по-висока до 2.37 млрд. евро, а за първото полугодие на годината ръста е 13% до 5.16 млрд евро. От Алианц заявиха, че са на път да изпълнят заложените целеви резултати за 2013-та година, които са 8.7-9.7 млрд. евро оперативна печалба.

Най-добре представящия се сектор се оказа имотното застраховане, който е допринесъл с 1.18 млрд. към оперативната печалба, надхвърляйки очакванията. Това е при положение, че наводненията в Европа през юни донесоха искове за 330 млн. евро на компанията.

Управлението на активите на компанията е донесло 804 млн. евро оперативен доход и отчита скок от 40%. За сметка на това печалбите от здравното и животозастраховането са паднали с 18% до 669 млн. евро.

Алианц е най-големият застраховател в Европа, следван от френският Axa SA и италианският Assicurazioni Generali SpA. Axa регистрираха 14% скок в оперативната печалба за полугодието до 2.58 млрд. евро, а Generali цели 74% към нетната печалба за второто тримесечие до 478 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *