Не вдигане на данъците и нови данъци, а увеличаване на събираемостта

Не вдигане на данъците и не нови данъци, а увеличаване на събираемостта и свиване на разходите.

Практически няма пример на страна, която да е забогатяла с високи нива на данъци. Богатите европейски страни са забогатели по времето когато са имали ниски данъци. След увеличението на нивата на данъците темповете на икономически растеж значително намаляват. За бедните страни в ЕС с високи данъци настигането би било неимоверно затруднено и забавено.

Има разлика между преки и косвени данъци, като косвените данъци (ДДС и акцизите например) могат да променят потреблението в държавата, а от там и растежа. На България е нужна строга фискална политика, ниски данъци и ограничени бюджетни разходи. Вдигането на данъците спира растежа, а на нас ни трябва висок растеж, което значи че данъците трябва да останат ниски. България трябва да реализира растеж на БВП над 4% годишно, за да настигаме другите в Европа.

Без ускорен растеж няма да се подобри жизненият стандарт на повечето българи. Растежът за 2016 г. на България е недостатъчен за настигането. Резултатът от стимулите за укриване и неизкарване на доходи при високото данъчно облагане е не увеличение на данъчните приходи, а напротив, намаление на данъчните приходи в сравнение със ситуацията на ниски данъчни ставки. Този ефект се обозначава най-често като Крива на Лафер.

 

 

 

 

 

 

 

Румен Гълъбинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *