Не всички влогове с екстри са защитени

Макар че 99% от влоговете у нас са защитени, в редки случаи някои от изгодните оферти на банките могат да се окажат негарантирани. Става въпрос за депозитите с т.нар. привилегировани лихвени условия, обясниха юристи. Изключенията касаят главно специални клиенти на банките, а не тези, които ползват промоционалните оферти.

По закон, в случай че банка изпадне в несъстоятелност, държавата изплаща влоговете до 100 000 лв. Депозитите до тази сума, сключени по промоции на банки, също са защитени.

Гарантираната сума по влога обаче не се изплаща, ако банката предостави на гражданин или юридическо лице привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от нея, съобщи пред „Сега“ Бисер Манолов, председателят на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

В редки случаи е възможно дори обикновен влог от 5000 лв. да се окаже незащитен. Това става, когато срокът му изтече, но клиентът реши да го продължи на промоционална лихва, а не на стандартната от 3-4%. В такъв случай някои от банките изискват клиентът да довнесе още 3000 или 5000 лв., за да може да се възползва от високата лихва. Дори и гражданинът да не разполага с тези пари, банките често се съгласяват да подновят влога на високата лихва, за да не губят клиенти. „В тази хипотеза считаме, че е налице индивидуално договаряне между банката и съответния вложител с уговаряне на условия, които се отклоняват от обявените от банката“, обясниха от ФГВБ. Това означава, че тези влогове не са гарантирани.

От 12 юни т.г. трезорите са длъжни да посочват в договора за влога случаите, в които той не е гарантиран. Проверка на „Сега“ обаче показа, че в някои банки новата клауза в закона не се спазва.

КРЕДИТИ

В случай на банкова несъстоятелност кредитополучателите продължават да обслужват заемите си съгласно договорите си, добави още Манолов. Ако синдикът продаде банката на друг трезор, гражданинът става длъжник на банката купувач.

в-к Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *