Не всички учители ще получат 70 лв. увеличение на заплатите

Не всички учители ще получат по 70 лв. увеличение към заплатите си, то ще важи само за преподавателите с минимални заплати за съответната длъжност, става ясно от анекс към колективния трудов договор за системата на народната просвета, сключен между МОН и синдикатите на 9 ноември т.г.

В края на октомври след среща с финансовия министър Владислав Горанов синдикатите обявиха, че заплатите на абсолютно всички учители и останалия персонал в системата на народната просвета ще бъдат увеличени от 1 октомври т.г. със 70 лв. След излизането на наредбата за увеличението и на анекса към колективния трудов договор обаче се вижда, че този скок е само за индивидуалната минимална основна работна заплата по длъжностни степени. Т.е. ако един младши учител досега е бил на минимална заплата от 530 лв., занапред тя става 600 лв. Същото е и при старшите учители, които са били на минимална за длъжността си заплата от 555 лв. и които вече ще вземат по 625 лв. Минималната директорска заплата се увеличава от 680 лв. на 750 лв., най-ниското възнаграждение за помощник-директорите пък скача от 630 на 700 лв. и т.н.

Малко от учителите обаче получават такива минимални заплати, тъй като повечето вземат и пари за прослужено време. Един старши учител например, чиято заплата е над минималната за длъжността му в момента (555 лв.) – например 600 лв., ще получи увеличение само с 25 лв., за да достигне заплатата му до новия минимум от 625 лв. В анекса е записано, че всички останали заплати, които са по-високи от новите минимуми, също ще получат увеличение, но по-малко, като за целта ще се използва „останалата част от средствата“ (т.е. останалите средства след увеличението на заплатите на тези учители, които са били на минимално възнаграждение). Така увеличението за всеки учител със заплата над съответния нов минимум за длъжността му ще е различно за всяко училище и ще зависи от броя на преподавателите, които получават минимално възнаграждение. Ако в едно школо например има много младши учители на минимална заплата от 530 лв., всички те ще получат увеличение от 70 лв. Така обаче ще останат по-малко средства за разпределяне към останалите преподаватели.

ДРУГ ПЕРСОНАЛ

Непедагогическият персонал с основна заплата над 420 лв. ще получи увеличение в размер на 3 на сто. Помощният персонал пък, който получава в момента минимална заплата от 380 лв., от 1 януари 2016 г., когато навсякъде минималната заплата скача на 420 лв., ще получи 40 лв. отгоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *