Не очаквайте печалби от вложения в имоти

Цените на жилищата достигнаха тавана още преди присъединяването ни

Най-много ще поскъпнат земите и луксозните домове

Много хора се надяват, че като влезем в Европейския съюз, ще продадат скъпо старите си апартаменти и ще си купят нови с по-изгоден заем. Не са малко и предприемачите, които задържат продажбата на построените в последната година жилищни сгради в очакване на по-добри оферти през 2007 г. Всъщност, ако има сектор, където темата „ползи от ЕС“ е експлоатирана във всички възможни посоки, това е пазарът на недвижими имоти. Но строителният бум и бурното развитие на сектора в последните четири-пет години до голяма степен изконсумира ефекта от бъдещото членство в ЕС. Затова и повечето посредници и анализатори не очакват, че след присъединяването ни към общността ще има сътресения или размествания на пластовете в сектора на недвижимостите.

Планинските курорти остават сред перспективните за инвестиция

Фото Красимир Свраков

Приемането на България в Европейския съюз не вещае шокиращи или драстични промени на пазара на имоти, единодушни са брокерите. Със сигурност страната ни няма да изгуби, напротив – ще спечели от членството си в ЕС. Но оттук нататък пазарът ще е спокоен, имотите все повече ще се разделят по вид и качество, а разликата в цените ще се задълбочава.

Ново засилване на интереса към пазара на имоти се очаква още след мониторинговия доклад на Еврокомисията, прогнозира управителят на „Явлена“ Страхил Иванов. Според него, ако няма сериозни санкции в документа от 26 септември, ни очаква гореща есен. Дори и с предпазни клаузи, за консервативните инвеститори, които влагат парите си при по-ниски печалби, но с по-малък риск, членството на България в ЕС

–––––––––––––––––––––––––––

означава сигурност и стабилност

–––––––––––––––––––––––––––

Така че въпреки сериозното предлагане и насищането на пазара през цялата 2007 г. се очаква активна търговия с имоти. Ръстът на цените ще е между 10 и 20% в зависимост от вида, характеристиките и района, в който се намира имотът, оптимист е Страхил Иванов. След този период вече може се очаква по-осезаемо охлаждане, задържане на цените и намаляване на сделките.

Шефът на „Явлена“ се притеснява от тенденцията на покачване на лихвените равнища в Европа, което след присъединяването ще засегне и България. Ако този процес продължи, пазарът на имоти до голяма степен може да бъде блокиран. Защото при по-високите лихви повече хора ще предпочетат да държат парите си в банките. Логично покачването на лихвите по ипотечните кредити пък ще отдръпне от пазара много от потенциалните купувачи.

Огромното предлагане при жилищните имоти вече започна да изпреварва търсенето, но пазарът на апартаменти продължава да е активен, твърдят посредниците. Така или иначе

–––––––––––––––––––––––––––

купувачът има възможност да избира

–––––––––––––––––––––––––––

между много оферти. А това задържа цените на новите и все повече ще намалява цените на старите жилища в лошо състояние. Според данните на НСИ за второто тримесечие средният ръст на цените е 1,6%, спрямо 4,7% през първото. Сравнено с общото покачване от 36% за 2005 г., вече е ясно, че печалба от покупката на жилищен имот почти не може да се очаква.

Ръст на цените оттук нататък ще има основно на качественото строителство на скъпо място и в престижен квартал. В тази категория влизат както доста от вече започнатите луксозни сгради или затворени комплекси в София и останалите по-големи градове, така и жилищният пазар в курортите. Най-перспективни са Банско, Пампорово и Боровец както и курортите по Северното Черноморие. Този тип имоти вече се продават на цени от около 750 до 1600 евро/кв. м, за някои от най-луксозните се искат и по 3000 евро/кв. м, но това са по-скоро изключения. При по-масовото строителство в зависимост от населеното място и престижността на района цените са между 450 и 700 евро/кв. м, като отстъпката за купуване на по-ранен етап от строежа може да достигне и 30% от общата цена.

Въпреки непрекъснатото нарастване на качествените офис площи, очаква се нивата на наемите в бизнес сградите да се запазят сравнително високи (12-20 евро/кв. м).

Ще се запази и високото търсене на земи за строителство. Най-значителен обаче ще е ръстът на цените на земеделските земи, търговските и бизнес площите, казва Страхил Иванов.

Елена Маркова

–––––––––––––––––––––––––––

След британците и ирландците българският пазар на недвижими имоти става хит сред руснаците. По данни на агенциите за имоти те са готови да платят около 100 хил. евро за добро жилище в България, докато повечето англоговорещи купувачи търсят жилище до 50 хил. евро. И докато първите вече се оттеглят, защото печалбите от имоти намаляват, вторите тепърва ще откриват българския ваканционен пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *