Не пипайте децата!

През целия днешен денедно ново предложение за реформа в социалното осигуряване предизвика остри реакции в обществото.
Макар и само на ниво идея предложението помощите за близнаци да бъдат намалени двойно – от 1200 на 600 лв. и да отпадне помощта за майките студентки при раждане от 2880 лв. за 2010 година скандализира множество граждани.
Гореспоменатото заляга в проектозакона за държавния бюджет в параграф 12, заяви пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева.
Митрева уточни, че това не е предложение на Министерство на труда и социалната политика, а на Министерство на финансите. Предстои гласуването на проектобюджета в пленарна зала.
„Ние трябва да се съобразим с трудностите, пред които е изправен държавният бюджет. Това е решение на Министерски съвет за догодина и ще бъде направено в Закона за семейните помощи за деца – тоест параграф 12 ще бъде приложен за 2010 година“, уточни заместник-министър Митрева.
Така министерството на Симеон Дянков за пореден път става трън в очите на народа.
Стараейки се да съм независим към политиката на кабинета през първите сто дни от управлението на новото правителство не си позволих да атакувам някои от идеите за реформи, които по един или другначин не бяха приемани добре както от политическия елит, така и от обществото.
С това решение обаче няма как да се съглася и изразявам пълното си недоумение. С цялото си уважение към волята за промяна и социална реформа, която афишираха от кабинета „Борисов“ ще заявя само едно: „Не пипайте децата!“.
В никакъв случай и на никаква цена!
Това антикризисна мярка ли е, господа управляващи? Така ли ще излезем от кризата?
Днес да родиш дете в България е геройство, а да го отгледаш и да му осигуриш качествен живот е привилегия и въпрос на множество саможертви.
Миналата година в коментар със заглавие“Бъдещето невъзможно? Или колко струва на правителството един живот“от трибуната на Actualno.com критикувах миналата власт за това, че парите от бюджетния излишък се използваха за много неща, само не и за децата.
Няма как да не го направя и днес.
Отрежете ни цигарите, пиенето – вдигнете ни данъците. Режете от администрацията. Мислете във всяка една посока – само не посягайте на децата, ако искате да запазите вярата и уважението на народа. 100 дни минаха! Даваха се множество оценки – едни с похвала, други не!
Рано е да се правят крайни изводи за управлението на кабинета „Борисов“, но ако този проектозакон мине, оценката мисля ще е еднозначна.
Програмистите на управлението са на път съвсем да объркат всякакви сметките за правилна разработка на социалната политика.
Много е странно да си говорим за антикризисни мерки и пари при положение, че става въпрос за деца.
Защо се посяга на тях? Защо ни е бюджетът в кутията от пица на Дянков, ако от него няма да излязат пари за майки и деца? За какво са ни метро, магистрали… За какво?
Казах го и в коментара си от миналата година по адрес на бившeто управление: За да чуваме как детският смях оповестява новото начало, просто трябва да сменим схемата!
Спрете да пресмятате – Дете и сметки на едно място не стоят! Не пипайте децата!

Ивайло Кючуков
главен редактор на Aсtualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *