Не разбрахме защо България си актуализира бюджета, обяви Оли Рен

Европейската комисия е започнала проверка на статистическите данни на България за бюджета, защото има неизяснени моменти, каза европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.
В Страсбург, по време на изслушване в Европейския парламент, той отговори на въпрос на българския евродепутат Димитър Стоянов защо проверката на Евростат започва точно в България. Оли Рен обясни по какви критерии е започнала процедурата и добави, че данните от проверката ще станат известни към средата на годината.
Ето какво каза Рен:
С известно закъснение България уведоми комисията за промяната в бюджетните предвиждания. И на второ място, липсва информация защо България преразгледа планирания си бюджет за текущата 2010-а година от балансиран бюджет до дефицит от повече от 3.8 процента. Това стана само преди няколко седмици. Въпреки че макроикономическите прогнози не само че не се промениха, а по-скоро се подобриха, вследствие на което в момента комисията не може да направи реална оценка за бюджетните предвиждания на България за текущата 2010 година. И планираната мисия на Евростат за България, която трябва да се проведе през втората половина на тази година, няма да се занимава с разликите и въпросите, свързани с прогнозите за 2010 година, защото въпросът не е статистически. За сметка на това, обаче, Евростат ще се съсредоточи върху потенциалния риск от изключителен бюджетен дефицит за 2011 година, защото това е свързано с това, че правителството не е изпълнило предишните си задължения и не ги е декларирало.
Много се радвам, че има внимание към този въпрос и има и съответните индикации за това как България е оценена от пазарите. Колкото до данните, които ни изпраща българското правителство, мисля, че техният вътрешен одит ще приключи едва към средата на лятото и резултатът от този одит ще се използва от Евростат в контекста на бъдещата мисия в България от гледна точка на ревизираните правилници, които ще дадат по-големи правомощия на Евростат. Евростат трябва да прилага тези правомощия както подобава в неговата работа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *