Не само българските работници, а и фирмите вече са с улеснен достъп до Швейцария

Посланикът ни в страната Меглена Плугчиева не очаква голям наплив на български граждани след отпадането на ограниченията за трудовия пазар

Достъпът до трудовия пазар на Швейцария вече е улеснен не само за български работници, но и за самостоятелно заети лица – например фирми или лекари на свободна практика. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ посланикът на България Меглена Плугчиева, след като от 1 юни отпаднаха ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария.

Тя припомня, че Швейцария като страна извън ЕС има споразумение с общността по свободното движение на хора. Когато България влиза в ЕС през 2007 г., е направен референдум и на тази база Швейцария и България подписват протокол към споразумението за свободно движение. Според него ограниченията за българите действат до май 2016 г. След това те имат право да включат и предпазни клаузи, които да действат до 2019 г.

„На практика в този преходен период имаше квоти, общи за България и Румъния. Едната е за дългосрочно пребиваващи за 5 г., а другата е квота за краткосрочно пребиваване от 1 г. В момента, в който тези квоти се запълнеха, Швейцария имаше право да каже, че затваря достъпа до пазара си на труда“, разяснява Плугчиева.

Във всички тези години квотите не са били запълвани нито веднъж, защото системата за кандидатстване за работа е била твърде сложна. Работникът трябва да сключи договор с работодател, а той да докаже пред миграционната служба, че не може да намери за тази позиция  швейцарец със същата квалификация или гражданин на страна от ЕС. Освен това е имало ограничения за определени сектори като например строителство, озеленяване, хигиенизиране и т. н., където работодателите не са имали право да наемат българи и румънци.

Всичките тези условия са отпаднали от 1 юни.

Но страната има план в случай на масова емиграция. След референдум през 2014 г. конституцията е променена и швейцарският бизнес е задължен с предимство да наема швейцарци.

Освен това има подготвен проектозакон, който предвижда квоти и предимство за швейцарските граждани на пазара на труда. Този проект се дебатира в момента. Проектът обаче влиза в противоречие със споразумението с ЕС за свободно движение на хора. „Започва голямата драма в отношенията между ЕС и Швейцария. И в момента се търси компромисно решение“, казва Плугчиева.

По думите й е рано да се каже дали ще има наплив от български работници след отпадане на ограниченията. Тя очаква да има сезонни работници през лятото за селското стопанство и строителството, но отбелязва, че има и голямо търсене на медицински сестри и персонал за гледане на възрастни.

„Иначе някакъв голям наплив на български граждани не очаквам“, допълва тя.

Към момента 6272 български граждани живеят в Швейцария според официалната статистика. Над 80% от тях са с висока квалификация. Те са или в Цюрих в банковия сектор, или в международните организации в Женева, или са лекари. Има и много хора на изкуството – художници, певци.

Засега Швейцария гледа на българските и румънските работници „в пакет“.

„Добре ще е, ако тук стъпят повече наши фирми. Вече имаме от Пловдив, които се наложиха много успешно в строителството и обзавеждането на сгради и хотели. Ще се радвам, ако дойдат и фирми от винарския бранш, от хранително-вкусовата промишленост. Биопродуктите са много търсени и има ниша. Също има голям потенциал за засилване на туризма и привличане на швейцарски туристи към България. В сравнение с Гърция сме доста назад и има какво да се направи“, препоръчва Плугчиева.

По думите й в машиностроенето и IT сектора отношенията между двете страни имат сериозен напредък.

 

investor.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *