Не сме уязвими при нова газова криза

Около 80 % от консумацията в страната би могла да бъде гарантирана в случай на нова газова криза, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов.
Направихме това ,което е по нашите възможности, обясни той пред БНТ, предаде БГНЕС. В хранилището в Чирен в момента има рекорден брой запаси от природен газ – над 620 милиона куб. метра, което при нормален режим на добив от около 4,5 милиона кубика на ден означава, че 150 дни може да се добива газ от Чирен.
Има сключено рамково споразумение за подкрепа с гръцката търговска газова компания, която ще ни позволи в доста по-кратки срокове е в сравнение с миналогодишните при положение, че напълно се преустановят доставките от север ние да започнем да получаваме приблизително до 3 милиона кубически метра газ на ден от Гърция.
Такова принципно споразумение съществува и с турската „Боташ“, без да сме стигнали до финалните му параметри, заяви Гогов. Става дума за около 2 милиона кубика на ден. По този начин България ще се си осигури около 9 милиона кубически метра газ дневно. През последната зима в България консумацията не е надвишавала 12 милиона на ден. Съществуват и предприятия, които в екстремни ситуации могат да преминат на алтернативно гориво, включително и топлофикационните дружества.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *