Не стигат средствата за продажбата на млечни квоти

Това информираха от пресцентъра на фонда, като даните се отнасят за приключилата квотна борса 2011/2012 г.
През въпросната квотна година интересът към продажбата на млечни квоти е бил по-голям от този за купуването им. Това е довело до недостатъчно средства за изплащането им на всички бенефициенти, затова от Фонда са се принудили да обявят и втори прием на документи за покупка.
От общо 624 производители, чиито заявления за продажба на млечни квоти са били одобрени, 546 са успели да я реализират. Подборът е направен в зависимост от реда на кандидатстване.
От ДФЗ уточняват, че 5% от индивидуалната млечна квота на всеки производител, подал заявление за продажба, се задържат в полза на националния млечен резерв, без да се заплащат. На всички кандидати ще бъде извършена проверка на място, като списъкът с имената им е публикуван на сайта на институцията (Dfz.bg).
На борсата са били закупени общо 171 700 кг квоти за директни продажби и над 14 милиона т – за доставки. Закупуванията са извършени от общо 144 производители. Търговията е реализирана при фиксирана цена 7 стотинки за килограм квота – както за доставки, така и за директни продажби.
Млекопроизводителите изцяло поемат средствата за въпросната покупко-продажба. Това, за което отговаря Разплащателната агенция на ДФЗ, е управлението на борсата и прозрачността на процеса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *