Не хазартът, бирата трябвало да поскъпне

С хазарта се допуска грешка, като се оприличава данъкът върху него с данък печалба. Обект на облагането в хазарта е оборотът, каза финансистът доц. Стоян Александров пред „Фокус“.
По думите му може да се окаже, че тези 15% върху приходите са 80% от печалбата, а някъде, че се иззема цялата печалба. Той посочи, че такъв разчет сигурно е правен, за да се пристъпи към увеличение.
„Гледах телевизионен репортаж, ако не беше монтаж, че едва ли не на влизане в парламента премиерът казва, че няма да увеличим с 15% данъка върху хазарта, защото в условия на криза почти целият бизнес ще фалира. След като говори сИван Костови Яне Янев, той пак даде интервю и каза – ще вдигнем хазарта и няма да пипаме алкохола и ще напълним хазната с хазарта. Не съм привърженик на хазарта, макар че на времето аз съм го легитимирал – такива бяха обстоятелствата, тогава приехме за първи път закони“, коментира бившият финансов министър Стоян Александров.
Според него реално пари в бюджета може да донесе по-високият акциз върху бирата, тъй като пивоварната промишленост е единствената, която данъчните служби контролират. В същото време това, което се консумира като алкохолен градус от бирата, е абсолютно същото като всички останали алкохоли.
Нямам обяснение защо например не вдигнем акциза върху бирата, което реално ще напълни бюджета. Бих посъветвал финансовия министър да дисциплинира нещата, да види, че има реален ефект от контрола и тогава да вдига акциз. Иначе с всяко вдигане на акциз печели нелегалният бизнес за сметка на легалния, коментира Стоян Александров.
Според негоСимеон Дянков е крайно време и да се въздържа отсега да коментира намаление на данъците и възможността ДДС да падне от 20 % на 18 % през 2011 г. Министърът допуска груба грешка, като го заявява отсега. Ще стане като с двата процентни пункта за осигурителната тежест – от ГЕРБ искрено съжаляват, че го обещаха, понеже това беше единственото нещо, което реално обещаха и не могат да не го направят. Вижте какъв ще е трансферът от държавния бюджет към бюджета на НОИ – когато им трябват и със свещ ги търсиш тези пари, ти да се отказваш и да разчиташ, че това ще подпомогне бизнеса, е несериозно, посочи Александров.
По думите му лихвите ще паднат, но не по политически причини. Според доц. Александров трябва да се улесни механизмът на събиране на вземанията например. Оказва се, че независимо, че си потърпевш и не можеш да си събереш парите, трябва да плащаш – съдебни такси, на съдия изпълнители, на адвокати, на експерти. Смятам, че не е моментът да се поставя в условия на криза искането да се гарантират държавните пари с държавни облигации, посочи той.
На въпрос как ни се отразява една година криза, Александров коментира, че ние сме перманентно в криза.
„Има и такива, които спечелиха. Инфлацията се е понижила, това увеличава покупателната способност, пари могат да се депозират в банките при по-високи лихви. Ето един куриоз – банковата система има свръхликвидност. На междубанковия пазар лихвата е под 1%, основният лихвен процент е 0.67, а банката дава 9 % лихва по депозити. На студентите това не можеш да го обясниш по никакъв начин, освен че сме България”, каза финансистът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *